Мустафа Карадайъ подава оставка като лидер на ДПС, Доган се връща

До конференцията на партията в началото на 2024 г.Доган ще е неин официален лидер

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: Zonanews

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подава оставка от поста след 7-годишно лидерство. Информацията е потвърдена неофициално от движението. Карадайъ от месеци не се е появявал, за да коментира официалната позиция на партията. Вместо него, като лидер и говорител се изявява Делян Пеевски, който наскоро стана и съпредседател на депутатската група на ДПС.

Засега не са ясни мотивите за този изненадващ ход на Карадайъ, но той бе прогнозиран от негови съпартийци.

 

На рождения му ден почетният председател на движението Ахмед Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон.

 

Ахмед Доган
Ахмед Доган Източник: Zonanews

Отношението на Доган охладня към сегашния лидер на движението, след като Мустафа Карадайъ публично афишира подкрепата си за кандидата за президент на Турция от опозицията - лидера на Републиканската народна партия Кемал Калъчдароглу. Калъчдароглу дори бе на посещение в България и започна обиколката си от село Могиляне, община Кирково. Навсякъде той бе придружаван от Карадайъ.

 

На изборите обаче спечели отново Реджеп Тайип Ердоган. А Сокола винаги е бил привърженик на максимата, че движението трябва "да устои на политическите обрати на времето".

 

Според близкия до ДПС epicenter.bg до конференцията на партията през февруари догодина председател ще е Ахмед Доган. Формалното решение е на Централното оперативно бюро. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени