Мустафа Карадайъ: Премиерът става рецидивист по нарушаване на Конституцията. В България има разделение на властите. Той се държи като монарх, като Цар Киро

В същото време общините бедстват. Детски градини и училища не могат да си плащат сметките. Нарушителят на конституцията щял да им праща проверки, а не средства и помощ, казва лидерът на ДПС

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: БТА

Движението представи своя проект за промени в конституцията пред останалите партии, само ДБ не ги прие. Според Мустафа Карадайъ  много политици се упражняват на тема съдебна система, но визират една персона. ДПС възложили темата на експерти и да се направи проект за промени на текстове от конститутицията, в който да не се засяга полето на ВНС.

 

ДПС са използвали като експерти бивши конституционни съдии в. т.ч. Проф. Пламен Киров. Участвали са и консултанти, активно двйстващи магистрати, юристите на ДПС. Целта е била да се прави истинска реформа, а не едни хора да заменят други. Според него техният проект рещава много проблеми, свързани с ВСС, с правомощията на главния прокурор, в които могат да останат само методическите указания на ВКС и ВАС.

 

Разгледани са въпросите за отпадане на двойното гражданство, индивидуалната жалба до КС и т.н. Придстои детайлно да се представи всичко пред парламентарните групи и да се разгледа. Докато: "Заканата на мнозинството за промени в КПКОНПИ се състои в замяна на едни хора с техни хора. Аргументираха тази реформа чрез самораправа с кметове на общини на опозицията", каза Карадайъ.

 

Карадайъ не спести критиката си към премиера Кирил Петков, който според него се превръща в рецидивист относно нарушението на Конституцията:  "Кирил Петков се опитва да се държи като цар, като монарх. Цар Киро. Има смесване на властите у нас".

 

Като пример лидерът на ДПС посочи как в Брюксел премиерът обявил, че събира информация, води разследване, щял да арестува. Обявява кой бил престъпник, корумпиран и разказва как той подготвя доказателства, за да арестува различни хора.

 

"В същото време общините бедстват. Детски градини и училища не могат да си плащат сметките. Нарушителят на конституцията щял да им праща проверки, а не средства и помощ. Те бедствията минаха, но проблемът след тях не е решен нито в пътищата, нито в подпорните стени. 1 стотинка не им е отпусната след бедствията.  Той вече става рецидивист в нарушаването на конституцията. Според нея има разделение на властите. Опитва се да се държи малко като цар, като монарх, цар Киро", възмути се Карадайъ.

 

"Казаха, че ще се саморазправят с кметовете на общини на опозицията, разбираме ДПС и ГЕРБ, защото те нямат кметове на общини. 2019 г. ги нямаше на политическия терен. Политическия извод е, че чрез саморазправа с местната власт да се предизвикат частични избори, да се настанят в местната власт и да произведат предсрочните си избори, за да може да елиминират коалиционните си партньори и тогава наистина ще заприличаме на монархия и ще си имаме цар Киро", продължи Карадайъ.

 

"Вече се заговори, че си имат и дворцови привички, както цар Киро обяви, че ще "оди пеша", така НСО му разнася храната из София, първата дама проверявала дали са й свежи плодовете и зеленчуците", разказа Карадайъ слухове, които се носели из парламента. И се скара на журналистите, че се смеят, а това не било никак смешно. "По конституция България е парламентарна република", подчерта Карадайъ.

 

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени