МВнР: България осъжда незаконното анексиране на Крим и агресивните действия на Русия

Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, пише в позицията на МВнР

Министерство на външните работи (МВнР)
Министерство на външните работи (МВнР) Източник: Zonanews

МВнР разпространи позиция във връзка с отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк и получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота.

 

Ето какво се казва в позицията:

- Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води;

- Подкрепя европейската перспектива на Украйна;

- Не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим.

Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация.

Действия по признаване на независимостта на т.нар. "Луганска Народна Република" и "Донецка Народна Република" са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения, тъй като те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени