МВнР подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Президентът не трябваше да бърза с датата на вота, преди да проведе консултации, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Zonanews

МВнР още от есента на 2020-та година е дало разпореждане до посолствата и консулствата ни да започнат първичната организация на изборите, въпреки че все още няма конкретна дата за вота, информира в ефира на bTV министър Захариева. "Ние не за първи път организираме избори и сме наясно с предизвикателствата за това", каза тя.

"Преди президентът да обяви датата 28 март за изборите, трябваше да проведе
консултации", смята Захариева. По думите й в момента Румен Радев се опитва да прехвърли отговорността за
отлагане на вота върху Оперативния щаб и правителството. Относно секциите в чужбина външният министър напомни, че ограниченията, свързани с пандемията, са различни в различните държави.
"Всеки път, когато организираме избори в чужбина, искаме разкриване на секции извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това. Но сега ситуацията е различна", обясни Захариева.
Тя даде пример с Румъния, на която една от държавите е разрешила разкриване на заявените секции два дни преди датата на изборите, но отказа да обяви коя е държавата. Тя посочи, че не всички държави биха позволили разкриване на изборни секции извън дипломатическите мисии, което би било ограничение за гласуване, за което обаче не са виновни българските власти.

Опасна е заигравката с внушението за фалшификация на изборния резултат, а именно това прозира в консултациите при президента от последните дни, коментира още Екатерина Захариева. По въпроса за възможност за гласуване по пощата, външният министър призова да не се правят промени в Изборния кодекс в последния момент.
"Традицията повелява да има консултации, но те би трябвало да са преди обявяването на датата. Според Захариева ясно личи стремежът на президента за едно отлагане на датата на изборите да прехвърли отговорността на друг. Разчитаме на експертизата на нашата ЦИК, която е професионална", посочи Екатерина Захариева в отговор на въпрос ще се справи ли властта тази година с организацията на изборите.

Министърът на външните работи коментира накратко и изборите у нас на фона на очакванията на властите в Република Северна Македония. Захариева припомни позицията на парламента от преди година и половина, което по думите й, е едно от чудесата в парламента, тъй като е приета с почти пълно единодушие.
"Това чудо отразява и единодушието в българското общество", добави Захариева.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени