МВнР привика нидерландския посланик

Тема на разговора е била позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство

Министерство на външните работи (МВнР)
Министерство на външните работи (МВнР) Източник: Zonanews

Министърът на външните работи Николай Милков е извикал в МВнР посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Симон ван дер Бург. Тема на разговора е била позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

 

"Министър Милков посочи, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия.

Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска", информират от пресцентъра на МВнР.

 

Външният ни министър е подчертал, че на фона на актуалната среда за сигурност, задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Отправил е предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени