На конференция решават кой ще оглави ДПС

През ноември миналата година Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка като председател на ДПС

Доган, Пеевски, Чакъров, Карадайъ
Доган, Пеевски, Чакъров, Карадайъ Източник: Колаж/Zonanews

Движението за права и свободи се събира днес на своята XI-та Национална конференция. Основната задача на партийния конгрес ще бъде изборът на ръководство на ДПС. Предложението на почетния председател Ахмед Доган е лидерският пост да се раздели между двама души - Делян Пеевски и дългогодишния депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров, който е лекар по професия.

 

През ноември миналата година Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка като председател на ДПС. Това се случи малко преди да изтече редовният му мандат. По-късно той обясни, че е взел решение да се оттегли в аванс, за да не влияе по никакъв начин на процесите по избора на нов или нови лидери на движението. Със същия акт Карадайъ се оттегли и от председателския пост на групата в Народното събрание, която незабавно бе оглавена от Делян Пеевски. Оттогава Карадайъ не е стъпвал в парламента.

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пое временно кормилото в ДПС и бе обявено, че той ще председателства в партията до Националната конференция. "Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост", написа тогава Доган до партийния актив.

 

Малко след това се проведе национална конференция на ДПС, на която Пеевски официално обяви, че се кандидатира за лидер на движението. Ахмед Доган не присъства, а отсъствието му бе обяснено с грип, който принудил почетния председател да си остане вкъщи. На 3 януари тази година Доган направи предложението за двама нови лидери, като го нарече "формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС". 

 

"Д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал", добави в обръщението си Доган. 

 

"Г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", подчерта тогава почетният председател на ДПС.
 
В мотивите ми за този "тандем" е принципа на взаимното допълване а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят" . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата, добави Доган.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени