Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля за сигурността на Черноморския регион

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Адмирал Емил Ефтимов
Адмирал Емил Ефтимов Източник: Пресцентър на МО

"България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля в гарантирането на сигурността на Черноморския регион. Като нация имаме всички основания да се гордеем с нашите въоръжени сили и да почитаме храбростта на военнослужещите си. Правим това всяка година на 6 май, признавайки незаменимото им значение за гарантирането на националната ни сигурност и просперитет". Така началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства официалните гости на приема, организиран вчера, 13 май, в посолството на България в Берлин по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

 

С него се отбелязват и няколко важни събития, които подчертават значението на колективната сигурност и сътрудничество – навършването на 20 години от приемането на страната ни в НАТО, 75-годишнината от създаването на Северноатлантическия алианс и 145 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Федерална република Германия. Адмирал Ефтимов бе категоричен, че преди 20 години България е направила стратегически избор да се присъедини към Алианса – решение, което се е оказало жизненоважно за гарантирането на националната ни сигурност и вътрешна стабилност.

 

Той заяви, че трансформацията на въоръжените ни сили през последните две десетилетия потвърждава ползите от членството ни в съюза. "България направи значителни стъпки в модернизирането на военните си способности, повишаването на оперативната съвместимост със съюзническите сили и приноса си към усилията на НАТО за колективна отбрана. Членството ни в Алианса е гаранция за сигурност, стабилност и икономическо развитие за нашите граждани, особено в условията на променящи се предизвикателства пред сигурността", посочи адмирал Ефтимов.

 

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост. Това ще повиши изискванията не само към подготовката и модернизацията на въоръжените сили на съюзниците, но и към държавните ръководства на страните-членки за усилване на отбранителната индустрия и повишаване на устойчивостта спрямо кибер и хибридни атаки, подчерта той. Адмирал Ефтимов заяви, че 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Германия е доказателство за трайното партньорство между нашите две нации.

 

"Потвърждавам отново ангажимента ни да продължим да укрепваме вече съществуващите връзки на сътрудничество в областта на отбраната между нашите две страни", посочи началникът на отбраната. Той припомни, че по договора с германската корабостроителница "Люрсен" във Варна се строят два нови многофункционални модулни патрулни кораба за нашите Военноморски сили. "С подкрепата на немския корабостроител ще придобием съвременни военноморски способности, които ще ни позволят да участваме в пълния спектър от морски операции", отбеляза адмирал Ефтимов.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени