Наглост без край - Кирил Петков внесе в Конституционния съд ново искане за изслушване

Лансираният от задкулисни кръгове проект "Продължаваме промяната" иска преразглеждане и допълване на определението на КС

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БГНЕС

Кирил Петков внесе за втори път в Конституционния съд искане да бъде конституиран като заинтересована страна по делото с гражданството му и да бъде изслушан в открито заседание, съобщават от ПП "Продължаваме промяната" във връзка с очакваното произнасяне на конституционните съдии по казуса. От формацията припомнят, че изслушване на аргументите на Петков не бе допуснато от КС и посочват, че съгласно правни експерти това "нарушава правото му на защита", признато от самата Конституция.


"Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи", наглеят от ПП "ПП", в пълен унисон с лидера си.


"Конституционният съд включи като външни експерти по делото лица, които преди посочването им от КС нееднократно в свои публични изказвания пред медиите бяха изразили негативни становища против валидността на отказа на Петков от гражданство, което предопределяше и решението на Съда. Освен че нарушава конституционно признатото на всеки гражданин право на защита пред съд, отхвърлянето на искането за изслушване на Кирил Петков на практика съкрати срока за разглеждане на казуса от Съда, така че окончателното произнасяне да се случи непосредствено преди изборите за народни представители. Това само по себе е намеса и би оказало пряко влияние върху изборния резултат", продължават гаврата с българския Конституционен съд от фамозната ПП "ПП".


Лансираният от задкулисни кръгове проект "Продължаваме промяната" се присъединява към искането на Кирил Петков за преразглеждане и допълване на определението на КС. "Считаме, че в духа на Конституцията и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи съдът дължи произнасяне по въпроса дали предметът на делото засяга правата на Петков", посочват от политическата формация.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени