Наглост - вместо да подаде оставка, Калинка-та на "Промяната" застава начело на мегаагенция

Под шапката ѝ ще са Имотният и Търговският регистър, кадастър, ГРАО

Калина Константинова
Калина Константинова Източник: Zonanews

Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са Имотният и Търговският, предвиждат управляващите, като вече има консенсус кой ще застане начело. Скандалната вицепремиерка Калина Константинова да оглави новата агенция – за това са се разбрали коалиционните партньори.

 

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването ѝ вече е внесен в Народното събрание. В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и ГРАО. Те и сега са в ресора на Константинова като вицепремиер. В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

 

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството.

 

Кпиртокомунистите от "Демократична България” са отстъпили от искането си начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление от тяхната коалиция.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени