Намерихме добър баланс, коментира Десислава Атанасова общия законопроект за промени в Конституцията

За 24 май тя припомни, че още миналата година ГЕРБ-СДС са предложили да стане национален празник с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха приети

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Намерихме добър баланс, експертен, и той се доказва със събраните 166 подписа, гарантиращи при всички положения, че има мнозинство до края на тази година да се приемат промените в основния закон. Така съпредседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира пред журналисти в Народното събрание внесения по-рано в деловодството общ законопроект за конституционни промени с "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

 

И трите парламентарни групи изложиха своите виждания по проекта пред медиите, но го направиха поотделно. След много разговори, след добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, при обсъждането и при лидерските, срещи ние се съгласихме да застанем заедно зад всички теми, които са включени в промените на Конституцията, а да не търсим авторство, обясни Атанасова.

 

Тя не скри, че по отношение на глава "Съдебна властта" са имали дълги обсъждания и заедно с останалите две парламентарни групи стоят зад тях. В текстовете за Инспектората ГЕРБ-СДС имали превес при предложенията, от формацията напомниха и, че индивидуалната конституционна жалба е била и в техния законопроект, обявен преди около две години. 

 

ГЕРБ-СДС са против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт, каквато идея имаха от ПП-ДБ. На същата позиция е и ДПС. Според Десислава Атанасова заедно с ПП-ДБ и Движението са намерили съгласие.

 

Друг дълго обсъждан въпрос е бил за служебното правителство, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложили сме как да бъде конструирано, смятаме, че има балансирани текстове, подчерта Атанасова. За 24 май тя припомни, че още миналата година ГЕРБ-СДС са предложили да стане национален празник с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха приети.

 

"Очакваме позициите на останалите парламентарни групи", добави тя. Много по-важните теми са дълбоката и всеобхватна съдебна реформа, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Надявам се всички колеги от останалите групи да разберат необходимостта да приключим веднъж завинаги с тази тема, така че да осигурим достатъчен брой гласове – 180, за да може до края на годината да се поздравим с промени в Конституцията, коментира Десислава Атанасова.

 

По думите ѝ има сформирана конституционна комисия, следващата сесия на НС има възможност темата за националния празник да се обсъжда и експертно, и политически. На този етап Атанасова се въздържа от коментари от какво би се отказал всеки от вносителите, за да може общият законопроект да бъде приет до Нова година.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени