Нанков: Служебният кабинет вместо да организира изборите, участва в тях като предизборен щаб на президента

Благодарение на фиксираните към 2018-19 г. чрез авансовите плащания цени на материалите, са спестени близо 600 млн. лв. на българския данъкоплатец, категоричен е Нанков

Николай Нанков
Николай Нанков Източник: МС
"За съжаление констатацията, която можем да направим днес по повод дейността на служебното правителство е, че то играе ролята на високоплатен предизборен щаб на президента. Вместо да организира законосъобразно провеждане на изборите през месец юли, служебният кабинет взема страна и недобросъвестно, субективно и пряко участва в предизборната кампания." Това каза пред медии в Пловдив бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, помолен за коментар на обвиненията на служебния министър Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков. Не знам дали са завършили "Харвард" или НАТФИЗ, но работят с гръмки внушения, които не почиват на никаква логика и прагматика, добави Нанков, цитиран от "24 часа".
 
По думите му в момента вървят спекулации и се търсят неща, които не съществуват. Нанков напомни, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков наскоро обясни по повод доклада по одита им на "Автомагистрали" ЕАД, че няма закононарушения и действия с характер на корупционни практики. "Процедурата "ин хаус" е утвърдена европейска практика и всякакви негативни внушения трябва да бъдат изключени", допълни Нанков. Той отговори и на обвиненията за разплатените аванси от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, които според служебния строителен министър са били давани, въпреки че не е имало строителни разрешения.
 
Ако има забавяне на строителните разрешения, то вината е в МРРБ – надявам се, не го правят умишлено, добави Нанков. И допълни, че не е коректно да се обвързва авансът със строителното разрешение, което дава началото на самите строителни дейности. А преди това фирмите като "Автомагистрали" ЕАД, които ще ги извършват, трябва да подготвят редица организационни неща - лизинг, наем или закупуване на техника, организация на строителните площадки, гарантиране на асфалтови и бетонови бази, поръчка на арматура и др. "По данни на Европейската камара на строителите заради Covid-пандемията цените на битума на световните пазари скочиха с над 15%, а на стоманата с над 100%.
 
По изчисления на строителни експерти, благодарение на фиксираните към 2018-19 г. чрез авансовите плащания цени на материалите, са спестени близо 600 млн. лв. на българския данъкоплатец", категоричен е Нанков. И добави, че всеки аванс е бил обезпечен по надлежния ред - със застраховка или банкова гаранция. "Внушенията, които прави служебният кабинет, пряко намесващ се и участващ в предизборната кампания, поставят под съмнение неговата компетентност и добрите намерения", коментира Николай Нанков, като подчерта, че блокирането на големите проекти ще ощети хората в Северна България.
 
"Ние не сме спирали да провеждаме обществени поръчки и за разлика от кабинетите на Радев, ги провеждаме законосъобразно", каза още Нанков и изброи редица големи търгове като за автомагистралите "Европа", "Струма", "Русе-Велико Търново", както и за текущи ремонти и поддръжка на магистрали и пътища. Не сме провеждали търгове по начина, по който служебния кабинет на Радев – всички помним как през 2017 година от АПИ изчезваха документи от тръжните комисии и проверителните органи ги намираха в домовете на членове на тези тръжни комисии. "Такива ли поръчки ще правите вие, уважаеми господа управляващи в момента? Изключително тежко политизиране на процесите през последния месец", каза още Нанков.
 
 
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени