Напрежение тресе коалицията! Христо Иванов недоволен от назначението на хора от ДС

Иванов обясни, че парламентарната му група има ясна позиция срещу подобни назначения

Христо Иванов-Бойкикев
Христо Иванов-Бойкикев
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази своето несъгласие с назначението на хора от бившата "Държавнасигурност" в политическите кабинети на министрите в новото правителство.
 
Иванов обясни, че парламентарната му група има ясна позиция срещу подобни назначения,но в коалиционното споразумение е написано, че политическите кабинети се сформират по преценка на съответния министър и той избира съветниците си.
 
В коалиционното споразумение е записано, че политическите кабинети са по преценка на съответния министър. Ше поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори", каза Христо Иванов. На въпрос на водещата на ПИК TV Ива Николова какво смята за назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска.
 
"Нашата позиция по отношение на необходимостта от лустрация особено що се отнася до системата на сигурност и външните отношения, особено в контекста на това, което се случва в региона, е ясна и последователна. Надяваме се да бъдем чути", коментира съпредседателят на "Демократична България".
 
"Нямаме право на вето. Ще изкажем мнение", каза още той.
 
На въпрос на Ива Николова, дали в този случай ще бъде назначена на работа и жена му, тъй като само тя може да го намери, съпредседателят на "Демократична България" заяви: "Надявам се всичко да е наред с г-н Сертов и да е жив и здрав."
 
Христо Иванов коментира и темата за разполагане на допълнителни войски в България и Румъния заради напрежението на границата между Украйна и Русия. Той разкритикува позицията на военния министър Стефан Янев, като се обяви против "неутралитета" в НАТО.
 
"Бихме подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на нашата отбрана. Не може обаче да боравим със статуси във Фейсбук. Затова ще поискаме изслушване министъра на отбраната. Бихме искали да го чуем в комисията по отбрана, която ще се формира", разкри Иванов.

Още от "Политика"

Радомир Чолаков: Има дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE)

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени