Напрежение тресе коалицията! Христо Иванов недоволен от назначението на хора от ДС

Иванов обясни, че парламентарната му група има ясна позиция срещу подобни назначения

Христо Иванов-Бойкикев
Христо Иванов-Бойкикев
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази своето несъгласие с назначението на хора от бившата "Държавнасигурност" в политическите кабинети на министрите в новото правителство.
 
Иванов обясни, че парламентарната му група има ясна позиция срещу подобни назначения,но в коалиционното споразумение е написано, че политическите кабинети се сформират по преценка на съответния министър и той избира съветниците си.
 
В коалиционното споразумение е записано, че политическите кабинети са по преценка на съответния министър. Ше поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори", каза Христо Иванов. На въпрос на водещата на ПИК TV Ива Николова какво смята за назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска.
 
"Нашата позиция по отношение на необходимостта от лустрация особено що се отнася до системата на сигурност и външните отношения, особено в контекста на това, което се случва в региона, е ясна и последователна. Надяваме се да бъдем чути", коментира съпредседателят на "Демократична България".
 
"Нямаме право на вето. Ще изкажем мнение", каза още той.
 
На въпрос на Ива Николова, дали в този случай ще бъде назначена на работа и жена му, тъй като само тя може да го намери, съпредседателят на "Демократична България" заяви: "Надявам се всичко да е наред с г-н Сертов и да е жив и здрав."
 
Христо Иванов коментира и темата за разполагане на допълнителни войски в България и Румъния заради напрежението на границата между Украйна и Русия. Той разкритикува позицията на военния министър Стефан Янев, като се обяви против "неутралитета" в НАТО.
 
"Бихме подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на нашата отбрана. Не може обаче да боравим със статуси във Фейсбук. Затова ще поискаме изслушване министъра на отбраната. Бихме искали да го чуем в комисията по отбрана, която ще се формира", разкри Иванов.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени