Народните представители гласуваха комисия за корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в нея

Депутатите включиха и два проекта за комисии за "Лукойл", заседанието продължава 15-и час

Народно събрание-пленарна зала
Народно събрание-пленарна зала Източник: Zonanews

Временна парламентарна комисия ще работи за разследване на корупционните практики в Агенция Митници и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Това реши парламентът малко след полунощ, предаде "Фокус". Вносителите на проекторешението са Тошко Йорданов и група народни представители. То бе подкрепено със 133 гласа "за", 10 бяха "против", а 40 се въздържаха.

 

Временната комисия се създава часове, след като шефът на Агенция "Митници" и нейният заместник бяха задържани. По-късно Асен Василев заяви, че акцията е "опит за сплашване". В комисията от ГЕРБ-СДС влизат Теменужка Петкова и Рая Назарян, от ПП-ДБ - Венеция Ангова и Константин Бачийски, от ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид, от "Възраждане" - Климент Шопов и Димо Дренчев, от БСП - Румен Гечев и Кристиан Вигенин, а от ИТН - Станислав Балабанов и Тошко Йорданов. За председател бе определен Тошко Йорданов.

 

При обсъжданията Кирил Петков определи създаването на подобна комисия като популизъм. Той обаче заяви, че ПП-ДБ ще подкрепи проекторешението, но поиска името на Асен Василев да бъде премахнато от името на комисията. Тошко Йорданов заяви, че комисии трябвало да се правят на мига. Според него, ако "излязат неща за Асен Василев, негов бил проблемът".

 

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС заяви, че  месечният отчет на МФ за март показвал едни от най-тревожните статистики за последните 20 години. Той обясни, че данните имали пряка връзка с комисията, която се предлага да се създаде. Според Вълчев причините били "корупция и най-лошото управление на финансите". В крайна сметка името на Асен Василев не отпадна от наименованието на анкетната комисия.

 

Днешното заседание на парламента продължи над 15 часа при спорове и непрекъснати процедурни искания и почивки. Предложението за включване в програмата за създаване на комисия за митниците направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се". В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

 

Уважаеми г-н председател в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите. По-рано днес при операция на ДАНС и Анкикорупционната комисия бяха арестувани шефката на митниците Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов. Банкова обяви, че е първата жертва на новото КОНПИ.

 

А министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви по повод акцията, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов предложи заседанието днес да продължи до изчерпване на точката, която бе включена в програмата за днес по предложение на ИТН. Предложението бе гласувано със 123 гласа "за", 39 - "против" и четирима - "въздържал се".

 

Депутатите включиха в дневния ред и проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с дерогацията, ползвана от "Лукойл" и икономическия ефект за България и изпълнението на задълженията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев.

 

Вторият проект на решение е също свързан със създаване на временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация за "Лукойл" и икономическия ефект от дерогацията за режима в Русия. Вносители на второто проекторешение са Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

 

След поредната почивка, която бе обявена за 15 минути, но продължи близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на "БСП за България" бе дадена почивка от 20 минути. "За" удължаване на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с "Лукойл" гласуваха 169 депутата, 21 бяха – "против", трима гласуваха с "въздържал се".

 

Това което се случва тази вечер е абсолютно безумие и аз не мога да повярвам на очите си през всеки половин час има ново искане за временна комисия. Приемете го и като заплаха – правя процедура за прекратяване на заседанието и ако не бъде прекратено заседанието, правя искане за един час почивка, каза Георги Свиленски от "БСП за България". За малко се притесних, че истинска заплаха ще направите, отвърна Росен Желязков. Наближаваме полунощ, излизат всякакви демони, добави той.

 

Обратно предложение направи Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ". НС би трябвало да работи до тогава, до когато трябва, настоя Йорданов. НС може един ден да поработи до тогава докато трябва да поработи, добави той. Предложението за прекратяване на заседанието, направено от Георги Свиленски, бе гласувано с 55 гласа "за", 97 – "против" и 40 – "въздържал се". Последва прегласуването му, с което отново бе отхвърлено с 54 гласа "за", 100 – "против" и 38 – "въздържал се".

 

Преди това в изказване народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи проектите на решения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на "Лукойл" да бъде гледана като точка четвърта на мястото на предложената по-рано от "Има такъв народ" временна анкетна комисия за разследването на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуална роля на Асен Василев в тях.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени