Народните представители гласуват забраната за износ на горива от руски петрол

Депутатите трябва да изберат и постоянни делегации на Народното събрание в международни организации - предложение внесено от Десислава Атанасова

Пленарна зала, Народно събрание, НС
Пленарна зала, Народно събрание, НС Източник: Zonanews

Народните представители ще гласуват на второ четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Законът предлага забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на съответния регламент, предаде репортер на БГНЕС.

 

Според вносителя цените на горивата са безспорен инфлационен фактор, оказващ огромно влияние върху финансовото остойностяване на редица стоки и услуги от първа необходимост, имащи значение, както за стандарта на живот в общия смисъл на това понятие, така и за буквалното физическо оцеляване на големи групи от населението.

 

В този смисъл, липсата на механизъм, който да компенсира (ако не изцяло, то поне частично) колебанията на пазара, в условията на форсмажорни обстоятелства и неконтролируем възходящ ценови марж, би създало реална заплаха за социалната и национална сигурност на страната, с трудно предвидими и потенциално разрушителни форми.

 

Предлага се и режим за облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок дължимите вноски.

 

Депутатите ще гласуват и Проект на решение за възлагане на министъра на културата предприемане на необходимите действия за откриване и финансиране на Културно-информационен център на Република България, в град Тараклия, Република Молдова, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители.

 

Вносителят посочва, че създаването и функционирането на Български културно-информационен център в град Тараклия ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност на българската общност там и за трайно развитие на българската култура и традиции. Българският културно-информационен център би могъл да организира курсове по български език, традиции, фолклорни танци, с което да обхване нашите съграждани извън училищна възраст.

 

Създаването му ще допринесе за подкрепа и разширяване на дейността на съществуващите вече културни организации, които нашите сънародници са създали в Тараклия – фолклорен ансанбъл, театър, библиотека и др. Ще съдейства за популяризирането на националните културни ценности и за разширяване участието на Република България в различните форми на международно сътрудничество.

 

Друга точка в дневният ред на народните представители е второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен от Ивайло Мирчев и група народни представители. Вносителят посочва, че стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност на Република България и които са част от критичната инфраструктура, следва да бъде предмет на особено административно регулиране и надзор от страна на българската държава.

 

Липсата на специфична уредба и ред за предприемане на действия, в случай на опериране на критична инфраструктура, с която се застрашава националната сигурност, поддържането на жизненоважни обществени функции, здравето, безопасността, сигурността икономическото или социалното благосъстояние на населението, представлява сериозна опасност за функционирането на държавата. Гарантиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, в контекста на ограничителни мерки срещу Руската федерация, наложени в резултат от продължаващата вече десет месеца война в Украйна, както и предприетите на ниво Европейски съюз мерки, следва да намерят отражение и в българското законодателство.

 

С настоящото се предлага, по примера на Германия и Италия, да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура на територията на Република България, в случай на установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията, в случай на монополно или господстващо положение или нарушаване на въведен от Европейския съюз санкционен режим.

 

Предложената законодателна инициатива съответства и на цялостната политика на Република България, която въздига стратегическите обекти и критична инфраструктура в такива, които подлежат на специфична закрила. Настоящата законодателна инициатива е в съответствие с посоченото в Постановление № 181 от 20 юли 2009 г. за определянето на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, общата политика на Европейския съюз обективирана с Решение (ЕС) 2022/2332 на Съвет от 28 Ноември 2022.

 

Нарушаването на ограничителните мерки на Съюза, свързани с търговията, може да допринесе за незаконната експлоатация на природни ресурси в юрисдикцията, срещу която са насочени тези ограничителни мерки. В петък депутатите ще гласуват Проект на решение за промени в състава на секретарите на Четиридесет и осмото Народно събрание, внесен от Георги Свиленски, както и избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации, предложение внесено от Десислава Атанасова.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени