Народните представители не избраха председател на НС от първия опит

Двете кандидатури, събрали най-много гласове, ще се прегласуват втори път след 15-минутна почивка. Това са тези на Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Миначев "Продължаваме промяната"

48-то Народно събрание (НС), пленарна зала
48-то Народно събрание (НС), пленарна зала Източник: Zonanews

Депутатите не избраха председател на НС от първия път. Кандидатите бяха четирима. От ГЕРБ-СДС издигнаха Росен Желязков. "В традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на парламента. Това е едно от неписаните, но установени правила", каза Атанасова.

 

"Представих нашата кандидатура на парламентарните групи. Благодаря на тези, които се срещнаха с нас. Тези, които чуха нашата номинация, заявиха, че тази номинация е много добра. Всички заявиха доверие и уважение", каза Атанасова.  След това представи и биографията му.

 

От "Продължаваме Промяната" предложиха Никола Минчев. Андрей Гюров призна, че е добре председателят да е от най-голямата партия, но не е задължително. "Има достатъчно примери, когато това не е така, особено в ситуации на силно фрагментиран парламент. Важно е да се подходи мажоритарно с оглед на личностните качества", каза Гюров.

 

От "Възраждане" номинираха адвокат Петър Петров. Кандидатурата му беше представена от Цончо Ганев. Корнелия Нинова номинира от името на БСП Кристиан Вигенин.

 

Преди това бяха гласувани правилата за избор на председател. Според тях изборът трябваше да стане с повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Нито един от номинираните обаче не ги събра.

 

"За" Росен Желязков гласуваха 103-ма депутати, "против" – 86, "въздържали се" – 51.

 

Никола Минчев беше подкрепен от 74 депутати, 29 гласуваха "против", а 135 – "въздържал се".

 

"За" Кристиан Вигенин бяха 27 депутати, "против" - 31, 181 – "въздържали се".

 

"За" Петър Петров гласуваха 27 депутати, "против" – 94, "въздържал се" – 118.

 

Двете кандидатури, събрали най-много гласове, ще се прегласуват втори път след 15-минутна почивка. Това са тези на Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Миначев "Продължаваме промяната".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени