Народните представители отново не успяха да изберат председател на 48-то НС, ГЕРБ обмислят да оттеглят кандидатурата на Росен Желязков

Вежди Рашидов даде едночасова почивка за размисъл

48-то Народно събрание (НС), пленарна зала
48-то Народно събрание (НС), пленарна зала Източник: Zonanews

Поредният опит за гласуване на председател на Народнито събрание отново се провали.  Единствената разлика от вчерашния вот беше фактът, че на балотаж се оказаха Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. До смяната на главните действащи лица на втория тур се стигна след оттеглянето на кандидата на ПП Никола Минчев. Сега депутатите са в едночасова почивка като предстои свикването на Председателски съвет и мислене кой кандидат може да обедини всички партии.

 

Днес номинирани бяха четирима кандидати: Йордан Цонев от ДПС събра подкрепата на 99, против бяха 96, въздържаха се 43. Кристиан Вигенин от "БСП за България” събра подкрепата на 30 народни избраника, против бяха 46, въздържаха се 162.

 

За Петър Петров от "Възраждане" гласуваха "за” 27, против бяха 97, въздържаха се 114 депутати. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе подкрепен от 102-ма депутати, 97 гласуваха против кандидатурата му, 39 се въздържаха.

 

След балотажа за Цонев гласуваха 35-ма народни представители, 95 бяха против, а 43 се въздържаха; Росен Желязков бе подкрепен от 102, против - 97, 39 се въздържаха.

 

"От вчера насам е този спектакъл", заяви председателстващият Вежди Рашидов. И обяви час почивка, като призна, че това е последен шанс.

 

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

В кулоарите Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че е време да се покаже мъдрост, държавническо мислете и, ако има кандидатура, зад която да застанат всички от ГЕРБ са готови да дадат крачка назад. Това обаче може да стане само и единствено, ако всички 240 народни представители гласуват "за". Тя допълни, че в противен случай не може да се обяви нито която и да е парламентарна група, както и да започне процедурата по връчване на мандати.

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени