Народните представители се събират извънредно за Закона за хазарта

Разрешава се реклама по билбордове, но далеч от училища

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Днес народните представители се събират на извънредно заседание. В дневния ред на парламента има четири точки. Депутатите ще разгледат промените в Закона на хазарта, касаещи забраната на рекламите на хазартните игри в медиите.

 

На второ четене ще бъде обсъден и Законът за данъците върху доходите на физическите лица, с който се премахва т.нар. "алтернативен данък" за берачите на гъби и трюфели.

 

Като трета точка е заложено първо гласуване на законопроекта на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица.

 

Последната точка е свързана с ратифицирането на изменение и допълнение на международен договор (LOA) BU-D-SAB, свързан със самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. 

 

На първо четене в Закона за хазарта бяха приети редица ограничения. Едно от тях е забрана за реклама на хазартни игри в медиите, включително електронни сайтове. Разрешава се реклама по билбордове, но далеч от училища.

 

Може да има реклама върху спортна екипировка на пълнолетни и спортни съоръжения. В своя позиция вчера различни бизнеси се възпротивиха. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България написаха, че хиляди хора могат да загубят работните си места.

 

Възможно е да бъде засегнат и спортът, тъй като ще се прекратят договори за реклама и спонсорство. Промените ще засегнат и медийния сектор като опасението е, че се застрашава  икономическата независимост на медиите и е възможно да бъде прекъснато излъчването на значими спортни събития.

 

От друга страна неправителствени организации обръщат внимание на проблема с хазартната зависимост.

 

 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени