Народните представители ще продължат заседанието си с избор на председател на 49-ото НС

Приоритетните законопроекти в изработената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ програма на НС са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и правосъдната реформа

Заседание на 49-то НС
Заседание на 49-то НС Източник: Zonanews

Депутатите ще подновят заседанието си днес от 10:00 часа и ще направят нов опит да изберат председател на 49-ото Народно събрание (НС). Преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра на първо заседание, но тогава народните представители не успяха да си изберат председател. При първата процедура никой от кандидатите – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", не получи необходимия брой гласове, за да застане на поста. Затова първото заседание беше прекъснато и на следващия ден подновено, но само за минути. Така изборът на председател на НС остана за след Великден.

 

Вчера, след няколкодневни разговори, първите две политически сили се разбраха за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са се договорили изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили.

 

"Вече имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото НС", съобщи вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в съвместно изявление с ПП-ДБ. Втората тема е за избор на председател на Народното събрание, обединихме се заедно, че това ще бъде Росен Желязков, посочи тя. Изборът на председател на Комисията по правни въпроси е на ПП-ДБ и очакваме тяхната номинация, допълни Атанасова.

 

Николай Денков (ПП-ДБ) коментира, че очакват днес да има избран председател на НС, така че то да може да започне работа. Той добави, че уточненият списък със законопроекти ще бъде предложен като програма на тази сесия на парламента. Ако НС заработи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на парламента, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да може да работят в синхрон и да се приемат най-важните законопроекти, допълни той.

 

Приоритетните законопроекти в изработената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ програма на НС са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и правосъдната реформа. След избора на председател на Народното събрание предстои конституирането на парламентарни комисии.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени