Народното събрание гласува френското предложение за РСМ

Ще бъдат разгледани 3 проекта, свързани с членството на Северна Македония в Европейския съюз

Пленарна зала на Народно събрание (НС)
Пленарна зала на Народно събрание (НС) Източник: Zonanews

Парламентът ще разгледа на заседание днес от 9 часа 3 проекта, свързани с членството на Северна Македония в Европейския съюз. Първият е одобреното от външната комисия проекторешение относно френското предложение за РСМ. На вчерашното заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание беше постигнато съгласие в пленарната зала да бъде подложено на гласуване решение на парламента, което дава мандат на Министерския съвет да одобри преговорната рамка на ЕС с Република Северна Македония във връзка с кандидатурата ѝ за членство в ЕС. Вносител е Христо Иванов от ДБ.

 

Ще се разгледа и проект на решение за предприемане на действия от МС за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция.  Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

 

Третият проект за решение е относно одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Припомняме, че вчера в комисията по външни отношения в НС се стигна до провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС.

 

Позицията за интеграцията на РСМ в ЕС се изработваше в стаята на ДПС. Там се събраха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ, за да напишат българския вариант на френското председателство.

До консенсус обаче не се стигна, обясни на заседанието Екатерина Захариева. От ПП се отказали за обща позиция. Щеше ни се нещата да се случат, както отива на българския парламент, каза и Станислав Анастасов от ДПС. Христо Иванов от ДБ обясни, че в зала ще подкрепи и трите проекта.

 

Преди това външният министър Теодора Генчовска представи позиция по т.нар. френско предложение пред депутатите от външната комисия и предупреди, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения. Иванов предложи контрол върху преговорния процес.

 

В комисията предложението на ДПС и ГЕРБ не мина. Прието бе предложението на Христо Иванов с 11 гласа "за" и бе постигнат консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната".

 

От ДБ разпространиха след това детайлите около предложението. Според проекта "Иванов", правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени