Народното събрание обсъжда окончателната промяна на Изборния кодекс

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи на какви отстъпки са се съгласили седемте парламентарни групи

Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители,  дебати
Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители, дебати Източник: Zonanews

Днес започва окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс. Точката е заложена като първа в дневния ред на парламента Народните представители спориха по промените в закона до полунощ, но в крайна сметка нито един текст не беше гласуван. Най-много полемика предизвикаха  връщането на хартиената бюлетина, промяната в начина на броена на резултатите от машините и идеите за закриване на Обществения съвет към ЦИК и район "Чужбина".

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи на какви отстъпки са се съгласили седемте парламентарни групи: предложенията на ГЕРБ за отпадане на район "Чужбина", увеличаването на броя заявления за разкриване на секции зад граница и премахването на флашките няма да бъдат подкрепени от парламентарните групи. Това означава, че се запазва модела на смесено гласуване, т.е. с хартия и на машина, но сумарната информация от устройствата ще бъде прехвърляна на технически носители и след това изпращана в Районната избирателна комисия, за да има контрол.

 

Машината обаче няма да принтира протокол с финалните данни, а хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване, които ще бъдат подпечатвани, ще се броят заедно от членовете на секционните комисии. За валиден ще се смята резултатът от преброяването им, който пък ще се вписва ръчно в протокола, обяви Атанасова.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени