Народното събрание преклони глава пред всички онези, които с живота си са платили нашата свобода през 1876 година

Нека е вечна паметта на всички, които са загубили живота си, за да я има България! Нека сме достойни техни наследници, призова председателят на НС

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Заседанието на Народното събрание бе открито с минута мълчание в памет на жертвите на Априлското въстание. Предложението бе направено от ПГ на "Възраждане". Депутатите се изправиха на крака и сведоха глави след призива на председателя Никола Минчев.

 

"На днешният ден през 1876 година в Копривщица е гръмнала първата пушка и е избухнало Априлското въстание. То е подготвяно дълго от революционерите и чакано дълго от българския народ. Осъществено е със себеотрицание и вяра в постигането на заветната цел.

 

Априлското въстание не постига целта си, но отдадеността и храбростта, с които нашите предци са се опълчили срещу цяла империя ще се помнят, докато я има България", заяви Никола Минчев. 

 

Росица Кирова, Мирослав Иванов, Никола Минчев
Росица Кирова, Мирослав Иванов, Никола Минчев Източник: Zonanews

Председателят на парламента изтъка, че въстанието е било една от най-решителни крачки на нашия народ, в която заявява решимост за възстановяване на държавата и да отхвърли тиранията. "Длъжни сме да преклоним глава пред всички онези, които с живота си са платили нашата свобода.

 

Онези, които със смелостта и куража си са впечатлили целия свят и направиха така, че днес да има българска държава, знаме, парламент. Нека е вечна паметта на всички, които са загубили живота си, за да я има България! Нека сме достойни техни наследници", призова председателят на парламента.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени