НАТО разполага в България гръцки зенитни ракетни комплекси ASRAD Hellas

ASRAD Hellas е система с германски дизайн

Гръцки ракетни комплекси ASRAD Hellas
Гръцки ракетни комплекси ASRAD Hellas Източник: Redstar.gr

Гърция е започнала от петък да подсилва частите на НАТО в България с разполагането на зенитни ракетни комплекси с малък обсег ASRAD Hellas, съобщи гръцкият вестник "Катимерини". Решението е взето на централно ниво в алианса за силите за бързо реагиране (NRF) в източния фланг веднага след началото на руската инвазия в Украйна, като Атина помага и на Румъния.

 

Разполагането на ракетните комплекси и около 30 военни, които работят с тях, ще приключи до няколко дни. Не е известно защо НАТО изпраща този модел, след като той е по-скоро за близка противовъздушна защита в небето на България, а не за спиране на евентуална агресия още преди да е навлязла в него.

 

ASRAD Hellas е система с германски дизайн, наподобяваща американската "Стингър". Тя има четири заредени ракети с обсег до 5500 м., като може да е стационарна или мобилна върху джипове. Използва се още в Германия и Финландия и е удобна за използване на всякакви терени и в сложна обстановка.

 

Продължава и преносът на сили към България и Румъния от порт Александруполис, допълва "Катимерини". На 10 март изданието описа, че общ ооколо 3 хиляди американски военни и въоръжение (вкл. бронирани машини Bradley) са били транспортирани до и от Румъния през егейското пристанище за участие в маневрите Thracian Cooperation 2022. Те приключиха на 21 март и включваха маневри с танкове M1 Abrams на полигона Петрохори край Ксанти.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени