НАТО с първа среща на върха от началото на войната в Украйна, увеличава силите за бързо реагиране 8 пъти

Страните членки на НАТО ще обсъдят и подкрепата за Украйна, която ще включва нов пакет военна помощ

НАТО
НАТО Източник: NATO

 НАТО организира първата си среща на върха от началото на войната в Украйна. Тя ще се проведе в Испания между 28 и 30 юни, след края на срещата на Г-7 в Германия.  Очаква се войната в Украйна и натискът върху Русия да са сред основните теми. 

 

Броят на войниците, които са част от т.нар. сили за бързо реагиране на Алианса, ще бъде увеличен, и то драстично. В момента броят им е 40 000, планира се да станат 300 000, съобщи вчера на брифинг генералния секретар Йенс Столтенберг. В рамките на планирания десетгодишен план Русия ще бъде определена като "най-важната и пряка заплаха". Освен това за първи път Китай ще бъде включен в списъка като "предизвикателство за бъдещето".

 

Страните членки на НАТО ще обсъдят и подкрепата за Украйна, която ще включва нов пакет, съдържащ комуникационно оборудване, антидрон системи, както и по-дългосрочни планове за замяна на оборудването на Украйна от съветската епоха с модерни еквиваленти на НАТО.

 

НАТО работи по изготвянето на нова стратегическа концепция - документ, определящ неговите цели и ценности - която трябва да бъде представена на предстоящата среща на върха в Мадрид следващата седмица.

 

Служител на Белия дом потвърди, че новият стратегически документ ще включва "силен" език относно Китай.

Още от "Политика"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени