НАТО се изправя срещу руската агресия - сменя стратегията за сдържане на Кремъл

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник: "Трябва да пренастроим военната си позиция за тази нова реалност"

НАТО усилва източния си фланг
НАТО усилва източния си фланг Източник: РЕН ТВ

Мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса по Източния фланг на НАТО ще обсъждат министрите на отбраната на страните членки в Брюксел. В срещата ще участва и българският министър на отбраната Драгомир Заков. В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че евентуално нападението срещу един от съюзниците от страна на Русия ще срещне решителен отпор от целия пакт. 

 

На днешната среща НАТО ще нареди на военните си командири да изготвят планове за нови начини за възпиране на Русия след инвазията на Москва в Украйна, включително повече войски и противоракетна отбрана в Източна Европа, съобщиха официални лица и дипломати.

 

Министрите на отбраната от Алианса ще дадат заповед за военните съвети в централата на НАТО малко повече от седмица преди лидерите на съюзниците, включително президентът на САЩ Джо Байдън, да се съберат в Брюксел на 24 март.

Министрите ще изслушат и украинския си колега Олексий Резников, който се очаква да пледира за повече оръжия от отделните страни от НАТО, тъй като руските атаки срещу украинските градове продължават, а руската армия се стреми да контролира Киев.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник: "Трябва да пренастроим военната си позиция за тази нова реалност". Министрите ще започнат важно обсъждане на конкретни мерки за укрепване на нашата сигурност в дългосрочен план във всички области".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени