НАТО свиква извънредна среща заради ситуацията в Афганистан

Западният алианс прекрати военните операции в Афганистан след почти две десетилетия

САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан
САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан Източник: Twitter

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще проведе спешно заседание в петък във връзка със ситуацията в Афганистан, съобщават Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

 

Генералният секретар Йенс Столтенберг ще бъде председател на спешната среща на посланиците на НАТО, която трябва да започне в 16.00 часа българко време.

 

На срещата ще се обсъди бързо влошаващото се положение със сигурността в Афганистан и ще се координират националните мерки за намаляване на персонала на посолствата в Кабул, тъй като талибаните получават контрол над все повече градовете в страната вследствие на изтеглянето на американските войски, каза през Ройтерс неназован източник по сигурността.

 

Западният алианс прекрати военните операции в Афганистан след почти две десетилетия и изтегли повечето свои войски от страната, но все още служи като форум за координиране на националните мерки в азиатската държава.

 

Междувременно, според непотвърдени информации, талибанските сили са напреднали към покрайнините на Кабул, на около 50 км от афганистанската столица.

 

В отговор на напредъка на талибаните Пентагонът заяви в четвъртък, че ще изпрати допълнително около 3000 американски войници в Афганистан в рамките на 48 часа, за да помогне за евакуацията на служители на посолството на САЩ.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени