НАТО започва мащабни военни маневри в Норвегия, Джонсън събира лидерите на страните от Северна Европа

В ученията ще участват 30 000 военни от 27 страни

Войски на НАТО
Войски на НАТО Източник: NATO

Британският премиер Борис Джонсън събира в Лондон лидерите на страните от Северна Европа идната седмица успоредно с началото на едни от най-големите военни маневри на НАТО от края на Студената война, които ще започнат в Норвегия от понеделник, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

В ученията ще участват 30 000 военни от 27 страни. Паралелно с тях Джонсън ще приеме във вторник в Лондон лидерите на Общите експедиционни сили - коалиция от 10 страни, обединени от темата за сигурността в Северна Европа.

 

Коалицията бе създадена през 2012 г. и се състои от членките на НАТО - Великобритаия, Дания, Естония, Литва, Исландия, Латвия, Нидерландия и Норвегия, както и от нечленките на НАТО Финландия и Швеция. Лидерите ще договорят програма за маневри в Арктика, Северния Атлантик и Балтийско море.

 

"Осигуряването на нашата съпротива пред заплахите на Владимир Путин - това трябва да се простира отвъд военния аспект. Заедно, редом до нашите партньори от Северно и Балтийско море, ние трябва да се уверим, че сме защитени от намесата на Русия в нашите енергийни доставки, нашата икономика и нашите ценности", се казва в комюнике на "Даунинг стрийт 10" по повод срещата.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени