Националистите от "Шин Фейн" постигнаха историческа изборна победа в Северна Ирландия

Партията печели 27 мандата в 90-местния регионален парламент

Шин Фейн спечели за пръв път регионалните избори в Северна Ирландия
Шин Фейн спечели за пръв път регионалните избори в Северна Ирландия Източник: Sky News

Националистическата партия "Шин Фейн", която се обявява за обединение с Република Ирландия, е за пръв път в историята  победител на регионалните избори, състояли се в четвъртък в британската провинция Северна Ирландия, предаде Асошиетед прес.

 

След като снощи бяха преброени почти всички гласове, партията печели 27 мандата в 90-местния регионален парламент. Демократичната юнионистка партия, която от две десетилетия доминира в северноирландското законодателно събрание, взема 24 мандата.

 

Центристката партия "Алианс" - която не се идентифицира нито като националистическа, нито като юнионистка - също е постигнала голям изборен успех, печелейки 17 депутатски мандата. Победата на "Шин Фейн" означава, че тя ще излъчи първия министър националист в Белфаст, което се случва за пръв път от конституирането през 1921 г. на Северна Ирландия като провинция в Обединеното кралство с протестантско мнозинство,пише БТА.

 

Тази победа е повратен момент за партията, която в миналото бе свързвана с Ирландската републиканска армия (ИРА) - паравоенна групировка, десетилетия наред сражавала се с бомби и огнестрелни оръжия с въоръжените протестанти лоялисти, както и с британската армия и полиция.

 

"Днес се възвествява нова ера", заяви Мишел о'Нийл, заместник-председател на "Шин Фейн" малко след обявяването на окончателните резултати от вота.

 

Тя подчерта, че сега е важно разделените политици да се съберат следващата седмица и да създават провинциална изпълнителна власт. Ако до шест месеца не бъде съставено правителство на Северна Ирландия, ще трябва да бъдат насрочени нови избори, а това ще доведе до допълнителна несигурност в британската провинция.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени