Национално събрание в ГЕРБ, очакват се радикални промени в ръководството

Форумът ще се проведе онлайн заради епидемиологичната обстановка

ГЕРБ
ГЕРБ Източник: ПП ГЕРБ

Днес ще се проведе Национално събрание на ПП ГЕРБ, което се очаква да внесе радикални кадрови промени в ръкводството на партията. Предстои избор на нови зам.-председатели на ГЕРБ, както и нови членове на Изпълнителната и Контролната комисии. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на партията. От ГЕРБ напомнят, че съгласно действащия Устав на партията, Национално събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното Национално събрание на ПП ГЕРБ се проведе на в края на ноември 2017 г.

 

За свикването на Националното събрание бе съобщено преди месец и оттогава неофициално се заговори, че Борисов обмисля "смели промени" в ърководството, както ги нарече досегашният член на ИК Томислав Дончев. Коментарите в медиите описваха като неизбежна смяната на двамата си зам.-председателите в ГЕРБ - кмета на София Йорданка Фандъкова и този на Бургас Димитър Николов. Самият Борисов обяви, че предстоящите смени в ръководството на ГЕРБ са породени от незадоволителните изборни резултати на последните парламентарни избори в райони, където партията е била най-успешна, а правителството е инвестирало милиарди. Като пример посочи София, Стара Загора и Бургас.

 

"По никакъв начин не съм свалил доверието нито от Фандъкова, нито от Митко Николов, но с тях заедно и с Изпълнителната комисия трябва да си отговорим на този въпрос – защо при най-много направени красиви, безспорни неща и с успех на местните избори се получи това? За себе си не зная, може би недостатъчно сме обяснили, не достатъчно показали, недостатъчно били активни по време на кампанията в тези градове. Ще си направим анализ", каза той на 14 април. Странно е, че скоро след това, след една среща на Борисов с част от актива в София, повечето анализатори веднага заговориха, че Фандъкова няма да е кандидат за кмет на столицата на следващите местни избори. Те изведоха това заключение от кратък фрагмент в изказване на Борисов на тази среща, че ще сред присъставщите вероятно са новите кандидати за кмет и съветници.

 

Истината е, че още през есента на 2019 г. Фандъкова обяви, че това ще бъде нейният последен мандат като кмет на София. И това решение не е свързано с резултатите от парламентарните избори, които се проведоха година и половина по-късно. Очакваните промени в Изпълнителната комисия няма да са особена изненада. Вероятно с постовете си в нея ще се Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията и парламентарната група и ключовата финансова комисия в НС, но на последните избори не пожелаха да бъдат издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика.

 

В Изпълнителната комисия са още вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатите Пламен Нунев, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, както и Тодор Тодоров - местен лидер в Силистра. Сред обсъжданите имена за нов зам.-председател на ГЕРБ е това на вицепремиера Томислав Дончев. Досега Дончев бе просто член на Изпълнителната комисия. Очакванията са в ИК да бъдат избрани социалният министър в оставка Деница Сачева и кандидатът за премиер Даниел Митов. 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени