Навални е арестуван при пристигането му в Русия, извършени са масови арести на негови поддръжници

Руският опозиционер Алексей Навални е задържан при преминаване през паспортен контрол на московското летище "Шереметиево", след като кацна тази вечер, завъщайки се от Берлин. Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, която в средата на седмицата обеща да направи необходимото за задържането му, потвърди новината.

Задържането на Навални на летище Шереметиево
Задържането на Навални на летище Шереметиево Източник: Twitter

Навални е задържан след кацането му на летище "Шереметиево" от московското бюро на Федералната служба за изпълнение на наказанията заради отказът му да се яви преди няколко месеца като условно осъден за престъпление, което се тълкува от руските власти като "многокартно нарушение на изпитателния срок". 

Алексей Навални, който се ползва с името на най-популярния и влиятелен критик на режима на президента Владимир Путин, се завърна в Москва с полет от Берлин, докато властите арестуваха десетки негови симпатизанти и журналисти на летище "Внуково" и изтласкаха пред терминала стотици хора, скандиращи името му. Според руски медии са били задържани най-малко 50 души. Прокуратурата предупреди в събота хората да не посрещат Навални, защото ще смята това за несанкциониран митинг. Арести имаше и в Санкт Петербург на съмшленици, подготвящи се да пътуват за столицата.


Навални, който е на 44 години, "фигурира в списък с хора, които се издирват от 29 декември 2020 година заради многобройни нарушения на пробацията им. Той ще остане под стража до решението на съда по неговия случай", се допълва в комюникето Федералната служба за изпълнение на наказанията, без да се уточнява кога може да се очаква това решение.

"Алексей бе арестуван без да бъде обяснена причината...Те не ме допуснаха до него, след като той премина границата", свидетелства пред АФП адвокатът на опозиционера Олга Михайлова. В последния момент самолетът на руската авиокомпания "Победа" бе пренасочен към "Шереметиево". Преди това той кръжеше в очакване на рарешение за кацане и временно бе спряно излитането и кацането на самолети на "Внуково". Според капитана на самолета причината за затварянето на летището била техническа, имало самолет, излязъл от пистата и проблемът нямало да бъда премахнат скоро. Около 20:30 ч. българско време РБК заяви, че "Внуково" е възобновило работа.



 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени