Назначени са 9 заместник-министри в 6 министерства

Това съобщиха от пресцентъра на МС

Министерски съвет (МС)
Министерски съвет (МС) Източник: Zonanews

Със заповед на премиера Димитър Главчев са назначени 9 заместник-министри в 6 министерства. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

 

Радостин Илиев е български офицер и бригаден генерал. До този момент той е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната.  В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция "Отбранителна политика" в ресорното министерство.  Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. Между 2005 г. и 2008 г.  е служил в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.

 

Иван Пейков е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел "Международни договори", дирекция "Политиката по въоръженията", бил е заместник главен инспектор. Заема е също длъжностите директор на дирекция "Отбранителна аквизиция", на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване" и на дирекция "Инфраструктурата на отбраната" .

 

Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция "Обществени поръчки в отбраната" в Министерството на отбраната.  Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти. Има богат опит в частния сектор.

 

На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър Йоловски. Притежава дългогодишен опит в стратегическото планиране, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление в държавната администрация. От създаването на Министерството на електронното управление до август 2022 г. заема длъжността заместник-министър. В периода 2016-2019 г. е заместник-председател на Държавна агенция "Електронно управление".

 

От 2011 г. до 2015 г. е работил последователно като началник отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет. В различни периоди между 2015 г. и 2023 г. заема ръководни позиции в Националния системен интегратор. От юни 2023 г до април 2024 г. е заемал поста министър на електронното управление. Със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. От същия пост е освободена Елка Налбантова.

 

Лазар Лазаров е магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд "Условия на труд". От ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. В периодите юни 2013 г. – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г. –  май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. до август 2022 г. Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика.

 

Наталия Ефремова е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и притежава магистърска степен по икономика от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". През периода 2003 г. –  2008 г. е била директор на дирекция "Управление на програми и проекти" в Министерството на здравеопазването. В Министерството на труда и социалната политика заема длъжността заместник главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове, международни проекти и програми" от 2009 г. до 2012 г., след което от 2016 г. е главен директор на същата дирекция. От август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а от юни 2023 г. отново заема поста заместник главен директор ГД "Европейски фондове, международни проекти и програми".

 

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева. Стоян Андонов е магистър в НСА "Васил Левски". От 1993 до 2006 г е директор на дирекция "Водноспасителна служба" в Български Червен кръст. От 2018 г. до 2021 г.  е бил заместник-министър на младежта и спорта.

 

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 г. до момента е директор на дирекция "Обществени поръчки" в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД. От 2012 г. до 2017 г. е държавен експерт в ГД ОПОС в МОСВ. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

 

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието. Цанева е магистър по право в СУ "Св. Климент Охридски". Кариерата й започва в ОСС гр. Плевен като помощник следовател. От 2000 г. до 2006 г е адвокат. От 2006 г.  до 2010 г. е съдия последователно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като съдия в Софийски градски съд, а след това е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г до момента е съдия във ВАС. От 2018 г до момента е председател на VIII отделение на ВАС.

 

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста на заместник-министър на здравеопазването. С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени