Некомпетентността на ПП по темата "Енергетика" пролича в дебат Теменужка Петкова - Венко Сабрутев

"Ще ви организираме един образователен курс защото тези 7 месеца не са ви били достатъчни" - обеща Петкова на Сабрутев

Теменужка Петкова и Венко Сабрутев
Теменужка Петкова и Венко Сабрутев Източник: Скрийншот видео кадър

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова и Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", който беше член на Комисията по енергетика в 47-мия парламент, кръстосаха шпаги в ожесточен дебат по темата "Енергетика", излъчен в студиото на bTV.

 

Петкова отбеляза, че това, на което е станало свидетел обществото е безотговорно отношение към енергетиката, която е ключова за икономиката и хората. Според Петкова ПП не познава енергетиката и нейните проблеми, което олицетворява хаоса по темата. Вие продадохте българската енергетика на руската страна, захапа я Сабрутев. Петкова обаче не му остана длъжна, като му отговори, че ПП са върнали посредниците в енергетиката, дали са я на офшорки и са продължили да внасят руски газ през посредници.

 

Петкова обвини ПП, че лъжат, че Петков е договорил седем танкера с газ. Петкова призова ПП да не се занимават с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Така тя отговори на въпрос на Венко Сабрутев дали бившите управляващи ще пенсионират Борисов, ако не спечелят изборите на 2 октомври. 


Теменужка Петкова: "На първо място трябва да кажем, че енергетиката е ключов сектор пряко свързан с националната сигурност. Касае всяко семейство и бизнес и затова е важно да бъде управлявана компетентно и отговорно. За съжаление това на което бяхме свидетели през послдните месеци е безотговорно управление. То доведе до хаос.


Венко Сабрутев: "Това което се случва днес в енергетиката е резултат в последните 5 години. Енергетика не се гради от днес за утре. За да видим защо имаме криза трябва да видим какво се случи в последните 5 години. Това би трябвало да стане ясно от така наречената пътна карта с Газпром - стратегически документ, който определя развитието на газопреносната система в България. От който международен догвор се оказа, че нямаме копие от него".

 

Теменужка Петкова: "Въпросите, които Сабруев зададе, показват защо енергетиката е в хаос. Защото тези хора от ПП, на първо място не познават сектора. Това което Сабрутев цитира е един малък хаос който олицетворява големия хаос в нергетиката".

 

И продължи: На първо място, относно пътната карта - ако сте прочели прессъобщението на вашия кабинет в последния му работен ден, качено на сайта на МС, става ясно, че е направена проверка във връзка с "Балкански проект". Вие я наричате международен договор, а тя е една паметна бележка и е предоставена на проверяващите 2 междуведомствени комисии.

 

Така че тази пътна карта е предоставена и е в ДАНС. Националната сигурност е пряко свързана с енергетиката. Това което ние знаем, а вие не знаете е, че този сектор е ключов за националната сигурност. Това което ние сме правили, е било пряко свързано с нашите отговорности като политици.


Венко Сабрутев: Защо тази пътна карта се крие..


Теменужка Петкова: Престанете с вашите опорни точки, никой не крие нищо. Вие сте тези които подписахте меморандум с "Джемкорп" и дадохте цялата енергетика на България. Сложихте я на масата и я предоставихте на офшорна компания с руски капитали. Вие ли ще ни говорите за руско влияние при положение, че вашия министър на финансите и вицепремиер и може би премиерът ви бяха на редица срещи с Лукойл. Вие ли, които върнахте посредниците и продължихте да внасяте руски газ, недейте. С опорни точки енергетика не се управлява, държава още по-малко.

 

Петкова обясни, че няма и не е имало доклад на ДАНС, както обясняват от "Промяната", че Балкански поток ще развърже ръцете на Русия за инвазия в Украйна. "Дългият отговор се съдържа в това, че "Балкански поток" е построен след решение на 44 НС. Това решение на българския парламент е публично, може да го видите и да се запознаете с него. Вичко това, което е разписано в решението, е изпълнено. Изграден е по всички европейски правила, спазени са всички изисквания по отношение на газовата директива, проведени са публични търгове за капацитет". 

 

Сабрутев се закани като се върнели в управлението да разнищят детайлите по енергийната политика на ГЕРБ. "Дали вие ще се върнете, зависи от българските граждани на 2 октомври", контрира го Петкова.

 

Тя отново обясни, че ГЕРБ са за 100% диверсификация на доставките от "Газпром": "Ето я газовата връзка с Гърция, за която вие лъжете българските граждани, че тя се строи 12 години. Тази лъжа трябва да бъде развенчана (показва карта, бел. ред.). Природният газ трябва да мине през цяла Турция и този газопровод стана готов на 30 ноември 2019 година. Този проект, който е гръцката връзка, минава през Гърция, Албания и той стана готов на 30 декември 2020 г. Знаете ли откога азерската газ е в България? От 1 януари 2021г.! Ние проведохме преговори с азерската страна и постигнахме 30 долара на мегаватчас. Това, което вие направихте, е да договорите останалите количества, но кажете на българските граждани, че те са на пазарната цена, не на договорената. Затова вашите опорки просто не работят, г-н Сабрутев"


Венко Сабрутев: "Това което ние направихме е да върнем възможността".


Теменужка Петкова: "Нищо не правихте. Ние осигурихме възможността да върнем гръцката връзка. Защо не приключихте вие всичко на 31 декември? Защо Кирил Петков отиде в Гърция и завъртя крана? Виждате, че проектът е на акт 14".

Венко Сабрутев: "Ние договорихме необходимите колчичества на газ от алтернативните  доставчици, не както казва г-жа Петкова от един. Ние направихме реално диверсификация. В условия на криза в цяла Европа. Служебният кабинет не намери слотове за разтоварването. Не ни стигнаха няколко дена да разтоварим втечнения газ".


Теменужка Петкова: "Важно е българските граждани да разберат каква е истината. Това което г-н Сабрутев казва, че са договрили прословутите 7 танкера, е поредната неистина. Това, което на практика направиха, е че всъщност няма документ. Вие знаете ли какво е да договориш количества? Хората имат право да знаят истината. Вие не им я казвате. Газовата криза е благодарение на вас (отново показва схема, бел. ред.). Това са доставките на природен газ от "Газпром", но от няколко дъщерни на "Газпром" компании. И тези компании през дъщерни фирми на "Газпром" доставят газ на по-висока цена (показва фактура, бел. ред.). Това е отново руски газ, но по скъп. 

 

Математиката ли ви куца, опита да се заяде Венко Сабрутев.

 

На вас ви куца не само математиката, отговори Теменужка Петкова. "Г-н Сабрутев, отново не сте подготвен. Дори не сте си направили труда да видите как се определя цената по договора с "Газпром". Колегата Добрев призова Асен Василев и Кирил Петков на дебат. Ако искате, явете се и ще ви обясним как се изчислява цената. Не се смята така както вие се опитвате в момента. Това е някаква ваша математика на "Промянта", вие може би сте променили и математиката? Българският потребител плаща по-висока цена на газа благодарение на ПП, които върнаха посредниците. Отново внасяме газ от "Газпром", но на по-висока цена. Г-н Сабрутев, препоръчвам ви да се запознаете с един доклад на вашия директор на "Булгаргаз", в който вашият директор посочва тази цена. Тя не е прогнозна, а се смята на база на формула- не примитивно, както вие си мислите. Ще ви организираме един образователен курс, защото тези 7 месеца не са ви били достатъчни", подробно обясни бившият енергиен министър Теменужка Петкова. 

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени