Неопитни политици от "Продължаваме Промяната" и ИТН поемат ключови парламентарни комисии

Начело на комисиите на НС застават хора, чиито кариери и образование често се разминават драстично с отговорностите им

Михал Камбарев
Михал Камбарев Източник: ПП "Продължаваме Промяната"

Младостта и неопитността, които характеризират 47-ото Народно събрание, могат да създадат сериозни проблеми в работата му. Много от новаците в парламента се озоваха директно на отговорни, ръководни позиции в постоянните комисии. Именно те са местата, където реално се коват законите на страната, преди да бъдат одобрени от пленарната зала. Тези депутати поемат изключително тежки и специфични ресори, като някои не само, че нямат опит, но дори и подходящо образование.

 

Искрен Арабаджиев
Искрен Арабаджиев Източник: ПП "Продължаваме Промяната"

Най-смущаващият пример е Искрен Арабаджиев от ПП, който беше избран за председател на комисията по труда, социалната и демографската политика. От името на комисията се вижда, че тя ще се занимава с много сериозни проблеми – доходите на гражданите, социалното подпомагане в условията на криза, демографската катастрофа и много други. Арабаджиев е 30-годишен икономист, който досега беше известен като зам.-кмет на столичния район "Студентски" от ДБ. Преди последните парламентарни избори е заменил десницата с ПП. От формацията на Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че Арабаджиев разполага с "опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите в различни международни компании, както и в публичния сектор, като част от ръководството на общинската администрация в София". Предстои да видим дали това ще се окаже достатъчно за тежката му длъжност.

 

Милен Матеев
Милен Матеев Източник: Lex.bg

Недоумение буди и изборът на Милен Матеев, отново от ПП, за ръководител на комисията по конституционни и правни въпроси. Той е юрист по образование и според ПП професионалната му биография се свежда до работата му като нотариус в Дряново през последните 20 години, както и два мандата като зам.-шеф на Апелативна Колегия – Велико Търново към Нотариалната Камара. В същото време, пред комисията, която той оглави, стои задачата да проведе дълбока правосъдна реформа, каквато новите управляващи обещаха. Това е не просто сложна законодателна задача, но и политическа – промените в съдебната власт са мястото, където особено остро се сблъскват различните интереси на големите политически сили. Очевидно е, че Матеев няма опит на такова равнище.

 

Калоян Икономов
Калоян Икономов Източник: ПП "Продължаваме Промяната"

Комисията, която контролира спецслужбите и употребата на СРС, ще се оглавява на ротационен принцип от парламентарните групи. Първият й председател е Калоян Икономов от ПП, когото от формацията описват като "сериен предприемач, икономист и инвеститор", а бизнес начинанията му обхващат сфери като "възобновяеми енергийни източници, дигитални технологии, земеделие, козметика". Не се вижда обаче пресечна точка с изключително специфичната дейност на комисията.

 

Това важи с още по-голяма сила за Михал Камбарев, който оглави комисията по превенция и противодействие на корупцията. Той е завършил "връзки с обществеността". От ПП мъгляво описват професионалния му път по следния начин: "Камбарев заема различни ръководни позиции и е част от Асоциацията на българските лидери и предприемачи." От антикорупционната комисия се очаква да бъде активна – все пак Кирил Петков заяви, че основното мото на управлението му е "нулева толерантност към корупцията".

 

Венцислава Любенова
Венцислава Любенова Източник: ПП Волт

Откровено удивление предизвиква изборът на Венцислава Любенова от ПП  (формално тя е член на ПП "Волт" на обиколилия десетина партии Настимир Ананиев, бел. ред.) като председател на комисията по външна политика. Образованието й е "международен бизнес". Като конкретна професионална дейност от формацията посочват "бизнес анализатор по информационни технологии във фармацевтичната индустрия". А пред нейната комисия стои важната задача да работи с другите държавни институции за разрешаването на спора със Северна Македония, който придоби международно измерение през последните две години.

 

Радослав Рибарски
Радослав Рибарски Източник: ПП "Продължаваме Промяната"

За шеф на комисията по енергетика беше избран Радослав Рибарски от ПП. Той съвместява новата си длъжност с поста председател на анкетната комисия за въпросите на енергийната криза. Рибарски е завършил МИО, а от формацията го представят като "специалист по енергийни инвестиции, като развива редица международни енергийни проекти" – не става ясно какви са тези проекти, с кого ги развива и с какъв успех. И двете му комисии са натоварени с огромна отговорност – да намерят адекватни решения на проблема с рязко увеличените цени на енергията, които се отразяват тежко на гражданите и на бизнеса.

 

Станислав Балабанов
Станислав Балабанов Източник: 7/8 TV

Връзките с гражданското общество, за които новите управляващи винаги са подчертавали, че са им важни, се поемат от Станислав Балабанов от ИТН. Той е репортер от телевизията на Слави Трифонов. На сайта на парламента графата за професията му стои празна, не е ясно и какво е образованието му. Това не му пречи да бъде депутат в трети пореден парламент.

 

Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов Източник: ТВ Европа

Объркващ е и изборът на Андрей Чорбанов от ИТН за председател на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Чорбанов е имунолог по професия и видимо не се вписва в ресора на комисията.

Източник: в-к "Сега"

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени