Нервите на Нинова подложени на изпитание от Радев - накара я да го чака 7 минути

Голямата задача пред НС е приемането на закона за държавния бюджет, заяви Нинова

Корнелия нинова и Румен Радев
Корнелия нинова и Румен Радев Източник: БГНЕС

Румен Радев закъсня със 7 минути за старта на консултациите си с БСП. Корнелия Нинова и ръководството на социалистите в парламента го чакаха прави на крака.

 

Докъде вие бихте стигнали с компромисите, явно е, че всеки трябва да прави компромиси, иначе няма да се получи, каза Радев на Нинова.

 

БСП успя да съхрани своето влияние  и присъствие в парламента. Неотложните задачи са много, първата от тях е консенсус и приоритети около които може да се сформира мнозинство. Не по-малка задача е законодателната дейност , има редица неприети закони, които определят развитието на България, допълни той. 

 

Голямата задача пред НС е приемането на закона за държавния бюджет. Как виждате формулата за създаване на правителство, има ли разговори, до къде виждате и бихте стигнали с компромисите? За бюджета как виждате решението за приходи разходи, дефицит и отстояване на покупателната способност на гражданите и финансовата стабилност, отговори Нинова.

 

За нас има 4 важни спешни въпроса за решаване:
1. Борба с инфлацията, нарастване на доходи;
2. Законите по ПВУ;
3. Съдебна реформа;
4. България в Шенген. 

 

Четирите теми могат да станат факт само чрез приемане на бюджет, заяви Нинова.

 

"Беше грешка, че не внесохте бюджет, сега щяхме да имаме спокойствие, щеше да има предвидимост. Има две решение за бюджета сега. Едното е да се формира мнозинство, което да приеме бюджет и да го изпълнява, ако това не се случи, очакваме служебният кабинет да внесе бюджет. Въпросът е какво сте заложили, подчерта председателят на БСП.

 

"Ще изчакаме да видим какво ще внесе служебния кабинет. Няма да подкрепим предложенеи за увеличаване на данъци, намаляване на доходи, отнемане на социални придобивки. Българските домакинства не са готови сега и веднага да влязат в Еврозоната. В нашата политика отстояваме добри европейски практики, най-богатите държави поддържат дефицит над 3%. ЕК облекчи Маастрихските критерии, редица държави надвищават дефицита, ние споделяме това виждане. Ще внесем своите алтернативни предложения по отношения на бюджета, изтъкна Нинова.

 

С бюджета - от една страна трябва да се мисли за социалната защита, но от друга страна трябва да се мисли за дългосрочната финансова стабилност, отовори Радев.

 

При откриването на това НС аз казах, че е най-добре бюджетът да се внесе от редовно правителство и да носи отговорност за това. Но ако това не се случи, служебният кабинет е длъжен да направи това. 

Най-голямото изпитание ще бъде да се товарят разходите, но е трудно да се посочат приходите. Много е трудно. А и по ПВУ парите не са за социални програми, те са за модернизация на страната, парира мераците на на Нинова Радев.

 

Много от приоритетните закони са внесени от служебния кабинет, те са минали обществено обсъждане, те са минали всички необходими стъпки и ние очакваме в това НС партиите да ги приемат - дори могат да ги направят по-добри, заяви Радев. 

 

Надявам се вие да посочите приемлива времева рамка - ако до края на този месец служебното правителство внесе бюджет, идват празници - трябва да се търси баланс, така че парламентарното време да отива основно за най-важните задачи. Как виждате необходимата времева рамка, за да се случат тези неща, попита президентът. 

 

Това, че миналата година не приехме бюджет беше с аргумент, че няма правителство и може да се получи популистко наддаване, контрира Нинова. Удължителният закон важи за 3 месеца, не са година, което в началото на юли изтича. По време на кампанията ни запознаха със ситуацията - започнати проекти оставени до средата. Ние предлагаме разходите да бъдат съобразени с най-важните въпроси които предлага обществото, не сме си помисляли, че средствата по ПВУ могат да се ползват за социални програми, добави председателят на БСП.

Ще държим на него (парламентарния контрол, бел. ред.). Имаме вече внесени въпроси към Пеканов - защо не е започнал предоговаряне на плана (ПВУ, бел. ред.), добави Нинова. 

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени