Николай Денков: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър

Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството, допълни премиерът

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с  ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда. Това заяви заяви премиерът Николай Денков.

 

Ротация

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър. "Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи по отделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия. Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия - те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни. Те трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри", категоричен е той. 

 

"Представете си, че сега сложим друг човек в МВнР - след 9 месеца ще съм се откъснал, вместо през цялото време да бъда в тематиката. Беше вкарана малко повече драма. Такава не е имало между мен и Мария Габриел, продължаваме да обсъждаме варианти. Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството. Една от силните страни на кабинета е, че не се е разцепил на фракции", заяви министър-председателят.

По думите му в МС няма пешки. "Един министър има огромна власт чрез правомощията си. Много неща могат да се направят, но има и ограничения. Не е редно да се говори с пренебрежение на министрите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя докато бях служебен министър", заяви Денков, цитиран от NOVA.

 

Миграция

"Информацията беше изнесена публично. Казах всичко в Народното събрание, всичко друго, казано от опозицията, е опит да се плашат и да се заблуждават хората - не е истина. Съгласно Дъблинското споразумение всичко остава същото. Единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо. Приемаме и връщаме определени бройки на бежанци в държавите на произход. Между няколко десетки до няколко стотици годишно са върнати у нас. 113 човека са били приети от Австрия през миналата година. Бройката на върнати е горе долу същата, намаляла е тази на приетите", коментира той.  

 

Регулаторите

"Все още се обсъждат правилата, по които да се избират хората в регулаторите. Смятам, че всеки трябва да може да предлага и да има обсъждане до постигане на съгласие, че съответните експерти са подходящи. Всяка една парламентарна партия може да предлага кандидати за регулаторите", подчерта премиерът.

 

"Областните управители също ще бъдат прегледани, заедно с ротацията на министрите. Възможно е да има смени, но за да бъде направена такава, трябва да има основание, а не просто защото се искат оставки. Трябва да има общо съгласие, че човекът може да си свърши работата, не се назначават хора само защото са предложени от някого", отбеляза академикът.

 

Еврозоната

"Първият въпрос е кога да бъде подготвен и публикуван първият конвергентен доклад. Дискутираме дали да не бъде направен по принцип през годината. Ако решат да си остане през май, както обикновено, можем да поискаме извънреден към края на годината. Отличници сме по три от четирите показателя, които имат значение за приемането ни - фиксираният курс на лева към еврото, външният дълг, както и бюджетният дефицит. Единственият ни проблем е инфлацията, което е свързано най-вече с външни причини", посочи Денков.

 

Шенген

"В момента с Австрия не се водят преговори, обсъждаме с ЕК какви да бъдат следващите стъпки. Редно е процесът да бъде координиран от нея. Очевидно е, че единствената съпротива идва от няколко австрийски политици, имаме пълна подкрепа от всички останали в момента. Решението не зависи от българските власти, единствено можем да усилваме външната граница и да намаляваме броя на преминалите нелегални мигранти", заяви той.

 

Корупция

"Изобщо не сме спрели да се борим с корупцията, свършихме доста работа. След като бъде подаден сигнал от политици, щафетата се поема от съдебната власт, където работата трябва да бъде довършена. ДКК можеше да прави инхаус процедури без обществени поръчки, спряхме това. Върнахме десетки милиони и подадохме сигнали към прокуратурата", сподели той. 

 

"Нотариуса" и съдебната реформа

"Още един случай с преплетени интереси в правосъдната система. Тя е свързана с политическо влияние. Имаме сменен главен прокурор, борим се за правосъдна реформа. Надявам се този случай да завърши с разплитане на всички зависимости и който ги е използвал за влияние върху дела, да получи наказание. В НС могат да осигурят хора с висок морал, за да няма толерантност и такива случаи да не се възпроизвеждат отново", подчерта Денков.

Според него оставките в Софийската прокуратура е знак за разплитане на зависимости.''Трябва да се стигне до края. Добре е, тръгвайки от прокуратурата, да се стигне и до политиците, осигурявали "чадъри". Главният прокурор да осигури организация да се разкрие съставът на т.нар. клуб на магистрати", смята премиерът.

 

Шофьорските проби

"Има натрупани много проби, а машините дойдоха скоро. Двете лаборатории ще пускат успоредно новите проби и ще изчистят и старите. Тези, които са свързани с тежки нарушения, ще бъдат обработвани по-бързо. Очакваме и нови четири машини", посочи той.

 

АЕЦ "Козлодуй"

"До края на март очакваме първа оценка за прогнозата цена и структура от "Уестингхаус", за да се подготви инженерен проект, който трябва да е готов до средата на 2025 г., докогато ще се търси строител и ще се подпише договор. Строежът на новия блок ще започне тогава и трябва да продължи до 2033 г.", разкри Денков.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени