Николай Денков: В понеделник ще върнем изпълнен мандат на президента, имаме състав на кабинет

Имаме мнозинство за конституционна реформа, заяви Мария Габриел

Николай Денков
Николай Денков Източник: Zonanews

 В понеделник, в 11 ч. ще върнем папката с изпълнен мандат на президента. Това заяви акад. Николай Денков. Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

 

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това", посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

 

Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа", отбеляза Денков.

 

"Имаме мнозинство за конституционна реформа", заяви Мария Габриел.

 

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

  
Ето и пълния списък с министрите: 

 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

 

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

 

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета "Петков”. 

 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

 

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета "Петков”. 

 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

 

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

 

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

 

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания "Тандем”.

 

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

 

Кръстю Кръстев – министър на културата

 

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

 

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

 

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

 

Атанас Славов – министър на правосъдието

 

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество "Хели Мед Сървиз”.

 

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е от "Зелено движение”. 

 

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър. 

 

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

 

Изненадваща рокада има в състава - Атанас Славов ще бъде номиниран за правосъден министър. Неразбирателство е имало около поста в Министерството на правосъдието, за който се спрягаше зам.-правосъдният министър Емил Дечев. Отпорът е дошъл от ГЕРБ, които са го определили като "твърде независим". На брифинга Денков и Габриел отклониха въпросите за рокадата.

 

Славов е депутат от "Да, България". Формацията имаше решение да не излъчва свои представители, тъй като партията настояваше за експертен, а не политически кабинет.

 

Минути след обявяването на  персоналния състав на кабинета с втори мандат стана ясна първата промяна. Асен Василев няма да е вицепремиер, съобщиха от двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС). За целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Ресорът ще бъде прехвърлен към Министерство на финансите и така Асен Василев ще бъде само министър на финансите и на еврофондовете. Има съгласие от страна на ГЕРБ за тази промяна.

 

Мария Габриел изчете програмна декларация на кабинета, като в нея основните заявки са свързани с антикорупционна политика и запазване на държавната администрация без политически чистки. Тя каза, че на срещите днес е обсъжданата бъдеща смяна на регулаторите.

 

Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви Габриел. Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. "Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", допълни Габриел.

 

"Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти. Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата”, каза Мария Габриел.

 

"Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

 

Вчера двете формации проведоха три продължителни лидерски срещи, по време на които бе договарян съставът и структурата на кабинета.

 

Днешният ден отново премина в лидерски срещи, но този път на тях присъстваха и Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. Официалната причина за поканата към движението е конституционната реформа. Още след първия кръг разговори пък Карадайъ обяви, че ДПС "няма да пречи" на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да си направят кабинет. Това е обрат в позицията му, тъй като само три дни по-рано той заяви: "Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г."

 
Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС. "Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той.

Още от "Политика"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени