Николай Денков: Зам.-министър Стойнов е извършил дребни нарушения, не може да са повод за отмяна на машинния вот

Според него позицията на президента Румен Радев в защита на председателя на ДАНС Пламен Тончев е незащитима

Премиерът акад. Николай Денков
Премиерът акад. Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е допуснал някои административни нарушения при действията си, които станаха повод за писмото на ДАНС, довело в крайна сметка от отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори на 29 октомври. Тези нарушения обаче не са повод за отмяна на машинния вот, коментира днес премиерът Николай Денков.

 

Очаква се по-късно днес той да обсъди казуса с министъра на електронното управление Александър Йоловски. "Със сигурност заместник министърът е направил няколко административни нарушения, но те не са причина за отмяна на машинния вот. Например това, че е използвал лични устройства, където не е трябвало. Да обърна внимание, че това се е случвало и на предишни избори. Така че тук той не е направил нещо извънредно, просто е трябвало да бъде малко по-внимателен, защото този тип административни нарушения бяха повод да се вмени, че в него е вината за отмяна на машините на първия тур", каза премиерът.

 

"Истинската причина да се махнат машините е първо, че заместник-председателят на ДАНС не провери информацията, която изпрати, и второ, че я изпрати публично, без да бъде проверена, така че нямаше време да се реагира и да се види има ли опасност за машините. Това послужи на ЦИК като основание да няма машини на първия тур на изборите", каза Денков.

 

Според него позицията на президента Румен Радев в защита на председателя на ДАНС Пламен Тончев е незащитима. "Отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Така че се надявам президентът да разбере, че неговата позиция е незащитима в момента", заяви Денков.

 

Бъдещето на кабинета

Той коментира и бъдещето на крехката коалиция. Според него е време за нова лидерска среща след изборите. Денков се надява ротацията с Мария Габриел да бъде извършена по план, а също заяви готовност отново той да поеме премиерския пост след Габриел, ако тогава на дневен ред са необходимите приоритети.

 

"Изборите приключиха. Трябва да влезем в работен режим, защото има много работа за вършене. Надявам се да има ротация, защото има програма, която трябва да бъде изпълнена и тя е до края на другата година. Дали отново ще съм премиер след една година зависи от това дали ще има приоритети - повишаване на качеството на живот и решаване на демографската криза в България. Ако тези приоритети присъстват, с удоволствие бих се включил отново", заяви Денков.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени