Николай Малинов заля ефира с примитивна проруска пропаганда

Обвиненият в шпионаж Николай Малинов успя да изговори толкова хибридни руски опорни точки в ефира на bTV, че човек неизбежно се пита докога в българските телевизии ще се позволява толкова безпрепятствено да се лее проруска пропаганда от най-примитивен вид

Николай Малинов
Николай Малинов Източник: bTV

Антон Тодоров

Председателят на русофилското движение в България Николай Малинов, който е обвинен от прокуратурата в шпионаж, за пореден път доказа колко е точна една финландска поговорка, която твърди, че "руснакът си остава руснак, дори да го изпечеш с масло", т.е. да се опиташ да го култивираш. Истината е, че това е валидно и за т.н. русофили, които паразитират върху транслирането в национален ефир на опорните точки на хибридната московска пропаганда. Малинов изговори такива нелепости и глупости, че само доказаната неподготвеност на неговата събеседничка го спаси от пълното му разобличение. Пример - към края на участието си в предаването "Лице в лице" по bTV Николай Малинов поясни, че Путин е подкрепян от 80 % от руснаците. Ако имаше срещу себе си информиран и подготвен журналист, то той щеше да бъде разобличен на часа, защото социологическите изследвания в Русия показват, че подкрепата за него от януари 2019 г. се е сринала на около 33-34 %. Путин имаше подкрепа от 80 % през 2014 г., когато анексира Крим. И още - Николай Малинов трябваше да бъде питан все още ли споделя мнението, което изрази в предаването "Референдум" по БНТ на 18 март 2014 г.:
"Бих желал да честитя на всички православни славяни по света победата в третата Кримска война и да напомня, че СЛЕД КРИМ ИДВАТ БАЛКАНИТЕ по южния път. Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса".

С това заявление тогава  Малинов директно пропагандираше в полза на Москва и предричаше, че след окупацията на Крим, която за него е победоносна война в полза на Кремъл, идва и "освобождението" на Балканите. Естествено мислите му са насочени към България, която вероятно по кримски сценарий трябва да бъде "освободена" от ЕС и НАТО и да се върне към руските зависимости. Редом до Малинов стоеше друг руски патриот - Волен Сидеров. Нека припомня, че идеята за прочистване на проевропейския български елит не е българска идея, макар и да се изговаря от "местни" руснаци като Малинов. Това е идея на бившия генерал от КГБ и бивш резидент на Службата за външно разунаване на Руската федерация в България в началото на 90-те години Леонид Решетников. Беше директно изказана от него през 2016 г. в ефира на телевизионния канал на олигарха Константин Малофеев "Царьград". А човекът, който според директното признание в ефир на Решетников, трябваше да оглави и проведе този процес на чистка на проевропейските елити в България, се казва Румен Радев - тогава все още само проект в главата на Решетников и Кремъл. 

През септември 2019 г. с няколко изречения в предаването "Тази сутрин" по bTV, Николай Малинов разобличи цялата митология на платените клакьори на Цветан Василев, които от няколко години твърдят, че той бил жертва на руски кръгове, свързани с Пеевски. Разби на пух и прах платените щедро с пари на вложителите на КТБ лъжи и мистификации на тукашните медийни глашатаи на Белградския крадец, които станаха пеликани от гушите, които натрупаха. Истината, която излезе наяве от устата на Николай Малинов през септември 2019 г. е точно обратната - Цветан Василев получи през 1999 г. една банка, наследник на съветско-българско дружество "Булсовинвест" и никога не е бил нещо различно от обикновено прокси на Москва. Ето и самото самопризнание на Малинов:
"А. Хекимян:
 - Какъв беше поводът да запознаете Малофеев с Цветан Василев?
Н. Малинов:
- Поводът беше, че Цветан Василев бе оставен на улицата с риск да загуби живота си и семейството си. Беше заплашена дъщеря му според него тогава. И ПОМОЛИ ВРЪЗКА С ВЛИЯТЕЛНИ КРЪГОВЕ В РУСИЯ".

Преди време ми попадна съчинението на един знаменит в началото на миналия век руски публицист Александър Амфитеатров. Нарича се "Балкански впечатления". И там той много кратко е описал какво представляват "русофилите":
"Това е разходна графа в бюджета на Азиатския департамент и нищо повече". 
Много добре казано, нито можеш да отнемеш, нито да добавиш!

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени