Николай Павлов: Кирил Петков лъже, че "Булгаргаз" е отказал евтини количества азерски газ

Според него атаките са с цел да се злепостави дружеството

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: МС

"Потресаващо е това, което се случва в момента. Не е ясно дали живеем в правова държава в момента. Не отгововаря на истината, че "Булгаргаз" е отказал евтини количества азерски газ. Лъжа е. Точно обратното е, спасен е договорът, въпреки че няма газопровод". Това заяви освободеният изп. директор на дружеството Николай Павлов в "Лице в лице" по bTV. 

 

"Договорът с азерите беше спасен, тъй като липсва газопроводът, по който трябва да бъде пренасян съгласно договора. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които "Булгаргаз" и държавата трябваше да платят", добави тй. 

Според него всичко това се случва с цел да се злепостави дружеството.
 
"Лъжа е, че сме изнасяли евтин газ. Всичко е лъжа. Явно сме засегнали мощни частни интереси. Имаме подкрепата на бизнеса, на клиентите, на всички наши партньори. Безпрецедентна е атаката срещу държавното дружество. Много се надявам, че няма да се стигне до изфабрикуване на фалшиви доказателства", добави той. 
 
"Успяхме да докараме възможните количества евтин азерски газ, с всички тези действия ръководството на "Булгаргаз" се е ръководило от интересите на клиентите и на държавата. А една от най-ниските цени в ЕС е в България", каза още Павлов. Миналата седмица цялото ръководство на "Булгаргаз" беше освободено. Павлов заяви, че не очаква да бъде възстановен на длъжността, но и че се надява да няма фалшиви обвинения и изфабрикувани доказателства.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обвини "Булгаргаз" и неговото досегашно ръководство, че умишлено са отказали евтиния азерски газ.  "Булгаргаз" е имал възможност да намали цените на газа, но вместо на евтиния, е заложил на скъпия доставчик, каза той.
 
"Ръĸoвoдcтвoтo нa "Бyлгapгaз" e мoжeлo дa вĸapa пoвeчe oт пo-eвтинoтo aзepcĸo гopивo пpeз "Hea Meceмвpия" – aлтepнaтивнaтa вpъзĸa нa Бългapия c Гъpция. Bмecтo тoвa e зaявилo нa Aзepбaйджaн, чe нямa възмoжнocт дa пoлyчaвa гaз oт тяx", заяви на пресконференция той, без да покаже никакви доказателства за това. 
 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени