Нинова с атака срещу президента: От Петков и Василев чухме, че са говорили с Радев и той им е дал благословия

ДБ и ИБНИ побързаха да се предложат, за да си гарантират места в парламента, убедена е лидерката на БСП

Корнелия Нинова на консултациите при Радев
Корнелия Нинова на консултациите при Радев Източник: NOVA

"Продължаваме промяната" много прилича на проекта на Слави в началото“, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. "Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежа вю - пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме", добави тя.

 

Нинова призова да се конкретизират. "Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика". Лидерът на БСП смята, че за новия проект се е знаело предварително и че Петков и Василев са получили благословията на президента. БСП са отворени за диалог и за търсене на решения, но ще изчакат да видят какво предлагат от новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. На тези избори обаче партията ще се яви в същия формат - като коалиция "БСП за България", заяви Корнелия Нинова.

 

Според нея "Демократична България" малко избързват с предложението за коалиция с "Продължаваме промяната". "Може би виждат щета от новия проект. Ако ИБНИ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи ДБ и може би бързат да се предложат – "вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места". Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите", каза Нинова. БСП искат от тях отговор на конкретни въпроси - като какво ще правят с РСМ, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това РС Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България. Също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

 

Корнелия Нинова е скептична и към посланието на "Продължаваме промяната" – "с десни средства, леви резултати". "Този лозунг е надпартиен, за нас е неверен, да не кажа по-силна дума. Опитът за обезличаване на идеологията на партиите би могъл да бъде и опасен. Размиването на идеологиите да няма ляво и дясно е риск. Още повече искам да видя практически как разбират това новите колеги," каза тя. Корнелия Нинова не се притеснява, че новият проект ще откъсне електорат от БСП.

 

"Оттук нататък е състезание между нас на терена на политиката и по-добрият да спечели", каза тя. Лидерът на БСП смята, че за новия проект се е знаело предварително и че Петков и Василев са получили благословията на президента.

 

Корнелия Нинова заяви обаче, че Националният съвет на БСП отдавна е взел решение да подкрепи на президентските избори Румен Радев и Илияна Йотова. В момента си извършва процедура по техния устав и по Изборния кодекс. До 26-и трябва да протекат общинските конференции с номинации. "В БСП решенията не се взимат от един човек и от върха, а от долу, през всички колективни органи и най-вече да се чуе гласа на симпатизантите на партии“, каза Корнелия Нинова.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени