Нинова с кремълска опорка: За България Русия е приятелска държава

Никой не познаваше Румен Радев. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически, не пропусна да клъвне протежето на ген. Решетников

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България Русия е приятелска държава. Това невярно твърдение, което обслужва кремълските опорки изрази бившата скандална приватизаторка, а сега вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по bTV.

 

На въпрос защо приятелят (Русия, по нейните твърдения, бел. ред.) ни спира газа тя обясни, че не коментира сделките с "Газпром", защото това не е нейният ресор, но предположи, че това е ответна реакция на санкциите, които се налагат на Русия от ЕС. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябвало да спре, с което отново показва, че артикулира тези, които са изцяло в руслото на рашистката пропаганда

 

"Прекалено много емоции, светът има нужда от разум", заяви едно от най-изтърканите клишета Нинова. И дума не каза за десетките хиляди убити от русеките военнопрестъпници украинци - мъже, жени, деца, възрастни, болни и страдащи хора. 

 

За трети път Нинова не се отклони от демонстрация на неадекватност, когато бе запитана кой трбва да спечели войната - тя не даде ясен отговор. Само посочи, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи. "Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре", смята Нинова.

 

Петрол и газ, ембарго и икономика

Нинова обяви още, че страната ни ще наложи вето на ембаргото на руски петрол. "Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България", коментира тя. И допълни, че България наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време, докато се пренастрои системата и освен това ще излиза по-скъпо.

 

"Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията", изтъкна тя, докато коментираше като "международен наблюдател", все едно не е в това правителство, все едно не участва в решенията му. А точно неадекватните решения на правителството на четворната коалиция е в основата на това рязко, бързо и масово обедняване на българите. Както винаги се случва, когато БСП е на власт. Винаги!

 

Нинова отново описа като подходяща мярка замразяване на цената на газа за бизнеса. "Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата", заяви тя.

 

Военнотехническа помощ

Вицепремиерът за сетен път повтори станалата смешна теза, че страната и не изнасяла оръжие за Украйна, въпреки непрестанните доказателства за обратното. И допълни, че България от години изнася оръжие за 50-60 страни в света и когато те го купят, държавата ни не може да им държи сметка какво правят с него. 

 

"Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно", отсече вицето. На въпрос как би отговорила на критиките на президента Радев за оръжията Нинова коментира, че думите му са манипулация. "Той знае много добре, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети", на свой ред нападна лидерът на БСП.

 

"Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП", изтъкна заслугите си Нинова в отговор на въпрос дали Радев все още е президент на левицата.

 

Лидерката на БСП пропусна да каже, че кандидатурата й бе предложена през лятото на 2016 г. от бившия резидент в България в началото на 90-те години на Службата за външно разузнаване на Русия ген. Леонид Решетников. Нещо, което той самият си призна. Освен това - самата Нинова има близки контакти с настоящия шеф на СВР Сергей Наришкин. Нинова била изненадана от някои реакции на Радев, като изрази надежда той да остане обективен в оценките си.

 

Нинова се среща в Москва със Сергей Наришкин, днес шеф на руското външнополитическо разузнаване
Нинова се среща в Москва със Сергей Наришкин, днес шеф на руското външнополитическо разузнаване

Оценка

От думите на Нинова се разбра, че сегашната ситуация е неясна, защото според нея "Продължаваме промяната" са отроче на президента, но "екипът Петков – Василев – Янев – Манолова не си говори и всеки напада всекиго". "Народът ни постави в тази конфигурация на правителството. Нашата роля в този кабинет е на здрав разум и да се опитваме да тушираме конфликтите, и да търсим решения", коментира още Корнелия Нинова.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени