Нинова върна мандата, Радев не каза кога ще са изборите

Днес от 14:00 съм поканил ЦИК, за да даде повече информация за готовността за предстоящите избори и на база тази информация ще взема решение за разпускане на НС и дата на изборите, подчерта Радев

Корнелия Нинова и Румен Радев
Корнелия Нинова и Румен Радев Източник: БТА

БСП върна на президента неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Румен Радев отново не каза кога ще разпусне парламента и на коя дата ще са предсрочните избори. 

 

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за съставяне на правителство", каза Нинова на президента. 

 

Радев пък поздрави социалистите за положените усилия. "Искам да ви поздравя за усилията, които положихте,в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни избори", добави той.

 

"Днес от 14:00 съм поканил ЦИК, за да даде повече информация за готовността за предстоящите избори и на база тази информация ще взема решение за разпускане на НС и дата на изборите", подчерта той. 

 

Преди дни президентът посочи, че 26 март не е подходяща дата за избори, защото е получил информация от ЦИК, че няма да има осигурена хартия за бюлетините от машинното гласуване, ако изборите са тогава.

 

Така очакванията са Радев да проточи процедурата и да насрочи изборите за април. Във вторник говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че най-спокойно ще се организират избори на 23 април, но и 2 април е възможна дата. 

 

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Държавният глава пък ще продължи да управлява страната чрез служебния си кабинет още поне няколко месеца.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени