Новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание положиха клетва

Новите 240 депутати положиха клетва, ставайки на крака, и изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз. По традиция депутатите от проруската партия "Възраждане седнаха по време на химна на ЕС.

Депутатите при откриването на 50-то НС
Депутатите при откриването на 50-то НС Източник: Zonanews

Д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ", най-възрастният народен представител, откри първото заседание на 50-ото Народно събрание. В зала се регистрираха 234 от новите 240 депутати.

 

Д-р Силви Кирилов от
Д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ", най-възрастният народен представител, откри първото заседание на 50-ото Народно събрание Източник: Zonanews

"Живеем в динамично, сложно време. Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане на недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото. Нещо повече – често противоречията са антагонистични. Какво трябва да направим? Аз мисля, че всеки от нас – лично или като партия, трябва да анализира и да осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частнополитически си интерес в името на най-важните предизвикателства и национални интереси. Трябва стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса, за спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост и да вижда, че има възмездие за престъпващите закона. 

България е свята и над всичко. Има една мисъл на известен философ: че собствените ни действия трябва да се съсредоточат върху аргументите на разума. Нека го приложим в нашата политика. 70% от избирателите на последните избори не гласуваха. Това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в обществено-политическата система. Необходим е системен, научно-обоснован анализ на причините за това.

В хилядолетната си история българският народ е доказал своята мъдрости жизненост, преодолявал е много сложни ситуации и дори национални катастрофи. Незаслужено нямаме самочувствие, ненужно се подценяваме. Трябва ни вяра в собствените ни сили и в бъдещето. Да си създаваме приятели, а не врагове.

Когато в 47-то НС отново ми се падна честта и отговорността да седя на това място – на председател на НС, аз заложих на младостта и нейните предимства. Заставам и сега зад тези думи. Не подценявам опита и мъдростта на по-възрастното поколение. Напротив - младите трябва да се учат от по-възрастните и да използват натрупаните опит и знание. Пред младите има и друго предизвикателство – демографската катастрофа. Те са непосредствен участник в решаването на този проблем и ние сме длъжни да им осигурим условия за справянето с тази задача. Прозрачността и спазването на дадените обещания ще възвърнат доверието в държавността.

Народът ни поставя съдбовни важни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и с мобилизация на способностите и морала ни. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум", заяви Кирилов.

 

Новите 240 депутати положиха клетва, ставайки на крака, и изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз
Новите 240 депутати положиха клетва, ставайки на крака, и изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз Източник: Zonanews

Новите 240 депутати положиха клетва, ставайки на крака, и изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз. По традиция депутатите от проруската партия "Възраждане седнаха по време на химна на ЕС.  

 

По традиция депутатите от проруската партия
По традиция депутатите от проруската партия "Възраждане седнаха по време на химна на ЕС.   Източник: Zonanews

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание,  представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

 

В пленарната зала присъстват представители на дипломатическия корпус
В пленарната зала присъстват представители на дипломатическия корпус Източник: Zonanews

Последваха декларации от парламентарните групи в НС. След тях депутатите се заеха с избора на председател на Народното събрание.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени