Новият транспортен министър може да откаже медицинските хеликоптери, договорени от службашите на Радев

Георги Гвоздейков счита за безумно възлагането на поръчката на италианска фирма

Георги Гвоздейков, ПП
Георги Гвоздейков, ПП Източник: Zonanews

Спешната помощ по въздух е на път отново да ни подмине въпреки че процедурата за избор на изпълнител, който да извършва полетите, е на финала. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев на 1 юни одобри решение за избор на изпълнител – италианската компания ALIDAUNIA S.R.L и обяви, че хеликоптерите се очакват до средата на месец юли. Но новият ресорен министър Георги Гвоздейков обяви в свой пост, че счита сключването на договор за аутсорсване на тази дейност за безумие, което ще ощети държавния бюджет, пише "Сега". 

 

Гвоздейков поема министерския пост след ожесточено противопоставяне със служебния кабинет заради решението му да закрие оглавяваната от него компанията "България Хели Мед Сървиз". Създаденото от кабинета "Петков" дружество бе закрито през февруари, а дейността му – прехвърлена към държавния авиационен оператор. Така пропадна и обявената от "България Хели Мед Сървиз" обществена поръчка за сух лизинг на хеликоптер. Процедурата бе стигнала до отваряне на оферти, но така и не приключи и бе прекратена. Вместо нея транспортното министерство обяви нова процедура за избор на изпълнител за извършване на полети и след подадени две оферти за победител бе обявена италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. 

 

Фирмата предложи цена от 17 954, 52 лв. за 1 час полетно време без ДДС, като се предвижда за две години да бъдат навъртени 1000 часа във въздуха. Така общата цена на поръчката достига 17,9 млн. лв. В тази сума е включена както осигуряването на техниката, така и на екипажи и на наземен персонал. Така на практика цялата дейност се аутсорсва. Наред с това в проектодоговора е предвидено плащането да се извършва на месечна база в размер на 1/24 от общата стойност, тоест твърдо плащане независимо от дейността.     

 

Според Гвоздейков това решение е много по-неизгодно от използването на вертолет на сух лизинг, каквато бе обявената от "България Хели Мед сървиз" поръчка. При нея се предвиждаше да се наеме един хеликоптер, като екипажите са на българското дружество и само минават през обучение при доставчика на машината. Прогнозната стойност на обявената при Гвоздейков поръчка бе 963 002 евро без ДДС за една година с опция за удължаване без разходите за обучение за още една година (793 002 евро). 

 

"Защо аутсорсваме дейност по най-безумния начин, за която България получава финансиране по ПВУ и е задължена да изгради системата HEMS? Защо трябва да бъде подписан абсолютно неизгоден и неефективен договор, ощетяващ изцяло държавния бюджет, при така заложените условия?", написа в свой пост във Фейсбук Гвоздейков. Той изчислява, че по този начин хазната ще бъде ощетявана с по 400 000 лв. на месец. 

 

Вчера не стана ясно на този фон какви действия ще предприеме новия министър. Гвоздейков не отговори на въпроса на изданието ще прекрати ли процедурата. Законът за обществените поръчки предвижда сключване на договор минимум 14 дни след одобряване на решението за класиране. ЗОП дава ограничени възможности за прекратяване на процедурата в такива случаи, но все пак тя може да бъде спряна и по целесъобразност – при отпадане на необходимостта от провеждане на процедурата или от възлагане на договор в резултат на съществена промяна на обстоятелствата.

 

Сметки

"Съгласно договора и предоставеното ценово предложение от близо 18 000 000 лева без ДДС (без вкл. гориво, аеронавигационно обслужване и такси), следва да бъде извършвана описаната по-горе услуга с два хеликоптера за две години. Това означава, че Българската държава трябва да заплаща месечно 1/24 от общата цена или 750 000 лева без ДДС, независимо дали има или няма извършвани реални полети за спасителни мисии. Всичко това буди сериозно недоумение и съмнение, защо след като авиационния бизнес в световен мащаб и европейските регулации предлагат възможността да бъде осъществен т.н. "Сух лизинг" (наем на хеликоптер без екипаж), който е в пъти по-изгоден и ще подпомогне ефективно изграждането на системата HEMS в България.

 

Пример от световната и европейска практики:
- фиксирана месечна цена за наем на два хеликоптера с включена застраховка: 200 000 лева.
(цена на летателен час: 1200 - 1500 лева) 
- при условие, че имат общо 10 летателни часа за месеца: 15 000 лева.
- разходи за възнаграждения на екипажи и технически персонал: 135 000 лева 
Общ разход: 350 000 лева за месец!", изчислява Гвоздейков.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени