НС обсъжда доклада на комисията, разследваща меморандума с Gemkorp

Пред депутатите от комисията шефът на ДАНС Пламен Танчев е разкрил опасни взаимовръзки в една от компаниите

Десислава Трифонова
Десислава Трифонова Източник: Zonanews

Парламента обсъжда доклада на временната комисия по обстоятелствата относно подписването на меморандума със скандалните компании Gemcorp и IP3 Corporation. В пленарната зала се развихри скандал между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". В доклада на комисията, оглавена от Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС), се заключава, че докато е бил министър-председател, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков скоростно е подписал меморандума за разбирателство с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation., без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании.

 

В пленарна зала бяха разменени тълкувания за това дали подписаният меморандум с двете компании по времето на кабинета "Петков" е необвързващ и правно незадължителен, или поставя цялата ни енергетика в ръцете на руски олигарси.

 

Временната комисия бе създадена по искане на ГЕРБ, след като от партията обявиха, че меморандумът с Gemcorp не епрекратен. Според тях, чрез него се дава цялата енергетика на концесия, договорът щял да продължи да действа 2 години след прекратяването му, както и това, че има опасност от арбитраж и плащане на неустойки.


Част от изводите в доклада, показват, че бившият премиер Кирил Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

 

Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверена предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия, се казва още в документа.

 

Пред депутатите от комисията шефът на ДАНС Пламен Танчев е разкрил опасни взаимовръзки в една от компаниите. След подписването на меморандума с Gemcorp, сайтат BIRD разкри в свое разследване връзките на компанията с руски олигарси близки до Путин. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени