НС отхвърли доклада за 2020 г. на Бюрото за контрол на СРС

Той бе отхвърлен с 26 гласа "против", 79 "въздържал се" и само 39 "за"

Пламен Иванов, шеф на Бюрото за контрол на СРС
Пламен Иванов, шеф на Бюрото за контрол на СРС Източник: Zonanews

Докладът на Бюрото за контрол на СРС-та за 2020 г. бе отхвърлен от НС с 26 гласа "против", 79 "въздържал се" и само 39 "за" (всичките от ГЕРБ-СДС). Това предаде репортер на Zonanews в Народното събрание.

 

Гласуването по доклада на Бюрото за контрол на СРС-та
Гласуването по доклада на Бюрото за контрол на СРС-та Източник: Zonanews

Спрямо 3024 души са използвани специални разузнавателни средства (СРС) през 2020 г. Това се разбра от отчета на бюрото за контрол на СРС. 88% от исканията за използване на СРС са направени от МВР, 10,2% от прокуратурата и 1,8% от ДАНС, отчете шефът на бюрото Пламен Иванов. Той обясни, че голяма част от тях - 172 са били за установяване на самоличността по повод досъдебно производство.

 

Петър Куленски, ПП
Петър Куленски, ПП Източник: Zonanews

Петър Куленски от Продължаваме промяната (ПП) заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи доклада, тъй като той оправдавал незаконното подслушване на граждани по време на летните протести от 2020 г. С подобни тези излязоха и депутатите от ДБ.

 

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

На 37-а стр. пише, че няма констатирани незаконни подслушвания. Ако този доклад се беше разгледал миналата година, щяха да бъдат опровергани много от тезите на партиите, които участваха в изборите, но вече ги няма тук, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

Тома Биков от ГЕРБ-СДС обясни, че повечето от разрешенията са свързани с ОПГ и криминалната престъпност. 

 

Атанас Славов, ДБ
Атанас Славов, ДБ Източник: Zonanews

Докладът е входиран в деловодството на НС на 11 май 2021 г., но 45-тото и 46-тото НС така и не стигнаха до него. Вместо това беше сформирана временна комисия за т.н. "полицейско насилие". Тя бе оглавена от Николай Хаджигенов, един от организаторите на метежите заедно с Мая Манолова, бащата на фалшивите новини Арман Бабикян и други. По време на 46-НС на закрито заседание на комисията той съобщи фалшивата новина, че "над 900 протестиращи са били незаконно подслушвани". С подобни тези излязоха и днес депутатите от ДБ. 

 

Иван Димитров, ДБ
Иван Димитров, ДБ Източник: Zonanews

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени