НС отхвърли искането на ГЕРБ за временна комисия за СРС-тата

Да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи, призова Маноил Манев от ГЕРБ-СДС

Народното събрание
Народното събрание Източник: Zonanews

Парламентът разгледа проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание, предвижда проектопрограмата за работа на депутатите. Предложението е на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и беше представено от Десислава Атанасова. Визират се репресивни действия на МВР под ръководството на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 

 

"Временната комисия за СРС е единственият вариант да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи", обяви депутатът от ГЕРБ - СДС Маноил Манев по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания.

 

"Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал Народното събрание, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати, когато сте от другата страна на неговата палка", предупреди Маноил Манев.

 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия и обвини силовия министър, че под маската на борба с купения и корпоративния вот е извършена неправомерна намеса в изборния процес.

 

"ДПС сме много последователни по тази тема. Темата за неправомерната употреба на държавната власт и държавните органи по време на избори, я поставяме от много много години. Даже, когато говорим за модела, който искаме да разградим, казваме, че искаме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки", уточни Цонев.

 

Той посочи, че на консултациите с президента, са говорили именно за това. "Казахме на президента, че тези случаи сме ги описали, че за тях имаме свидетелски показания, че кметове, които по закон участват в изборния процес, са викани и са подписвали декларации, че няма да участват в изборния процес, че полицейското насилие беше извън всякаква мяра", подчерта депутатът от ДПС. Като богослов той призова да се чете "дебелата книга", защото не може справедливост да се възстановява с несправедливост. 

 

"Горските в смесените региони са функция на ДПС'', заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания. Тошко Йорданов направи реплика на Йордан Цонев от ДПС, който обяви, че разполага с клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания.


Социалистът Георги Свиленски, обаче, го репликира, че Бойко Рашков и служебното правителство са ограничили вота, с който ГЕРБ 12 години са управлявали България с 200 хил. гласа повече, без да ги заслужават. Свиленски даде пример с кв. "Христо Ботев" в столицата, където 80% от населението е гласувало за ГЕРБ за 45-то Народно събрание, а само 2 месеца след това ГЕРБ е спечелил само 121 гласа. "Дайте да направим комисията, която да покаже, че това явление е отвратително", апелира в отговор Маноил Манев.

 

След като партиите на протеста изтъкнаха "новаторството" на ГЕРБ за последните 12 години да "печели" избори, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ констатира, че ставаме свидетели на "демокрация на лицемерието". "Създават се комисии и не се включват действия и бездействия на свои, по правило някой се опитва с тези комисии парламентът да се превърне в народен съд. Вашето поведение е заявка за диктатура", предупреди Карадайъ.

 

Христо Иванов от ДБ използва трибуната да призове колегите си "да не превръщат НС в Народен съд", а адвокат Хаджигенов уточни, че изкореняването на порочните практики за купуване на гласове е работа на главния прокурор "Той какво прави на Боровец на станцията на прокуратурата", поинтересува се Хаджигенов.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова напомни на депутатите, че има мандатност и нещата се променят. "Не се знае кой в каква хипотеза ще бъде. Надавам се никой да не допусне това, което се случи в последната кампания. Има явни репресии и срещу хора, които са в тази зала. Ние от ГЕРБ винаги сме считали, че зловредните практики в изборния процес трябва да се показват. Не подкрепяме в продължение на един месец МВР да се ползва за бухалка и репресивен апарат срещу партия ГЕРБ. Ако продължавате да отстоявате правата на всички български граждани, следва да подкрепите създаването на тази комисия", призова депутатите в зала Десислава Атанасова. 

 

Парламентът отхвърли създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. "За" създаването на комисията гласуваха 82 народни представители, "против" - 69, "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. От ГЕРБ предлагаха Временната комисия да работи в срок от три месеца и да бъде формирана на паритетен принцип.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени