НС отхвърли предложението на ИТН за облекчаване на условията за референдуми

Тома Биков от ГЕРБ коментира: "Аз съм категоричен противник тук да наслагваме модели, които нямат нищо общо с нашия. Швейцарското общество няма нищо общо с нашето"

Народно събание, пленарна зала
Народно събание, пленарна зала Източник: Zonanews

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха.

 

Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се", ПП-ДБ гласуваха и против, и въздържали се, ДПС бяха също против, а от БСП, ИТН и "Възраждане" бяха "за", 11 нечленуващи в парламентарна група депутати също подкрепиха внесените от ИТН промени. 

 

В предложението на "Има такъв народ" се предлага да бъде намален прагът за броя на подписи за предизвикване на референдум. В същото време се увеличава срокът за събирането им - за национален референдум да бъде 6 месеца, за местен - 5.

 

Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждането на референдум да бъде определен в закона и да не е твърдо число, както е сега. Други изменения са свързани с намаляването на праговете за валидност на референдумите и премахването на прага при определяне на резултатите от референдум.

 

В хода на дебатите от "Възраждане" заявиха, че с промените на "Има такъв народ" ще се даде реална възможност за участие на гражданите в управлението на страната. 

 

От ПП-ДБ предложиха електронно гласуване при референдум и електронна подписка, но идеята бе оставена за следващия парламент.

 

Тома Биков от ГЕРБ коментира: "Аз съм категоричен противник тук да наслагваме модели, които нямат нищо общо с нашия. Швейцарското общество няма нищо общо с нашето. Този парламент не е легитимен да взима никакви важни и стратегически решения, защото след две седмици няма да го има".

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени