НС прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените

Народно събрание, пленарна зала, герб
Народно събрание, пленарна зала, герб Източник: Zonanews

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в пленарна залата. Това се случи, след като вчера депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените. Със 191 гласа "За" законопроектът на Крум Зарков беше гласуван на първо четене.  

 

Крум Зарков, БСП
Крум Зарков, БСП Източник: Zonanews

С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление. 

 

"Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат", заяви правосъдният министър Крум Зарков.

 

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Zonanews

Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната-Демократична България" изрази надежда, че това е "глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген". По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

 

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

"Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава  да стане президент или най-малкото министър-председател", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

 

Корнелия Нинова, БСП
Корнелия Нинова, БСП Източник: Zonanews

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: "Казахте, че ще приемате противоконституционен  закон, наложен от служебен министър. Това е абсурд".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени