НС продължава работата си, председателски съвет ще определи дневния ред

Изборът на председател на парламента може да задейства и процедурата с мандатите за съставяне на правителство

Пленарна зала на НС, гласуване
Пленарна зала на НС, гласуване Източник: Zonanews

След избора на председател на Народното събрание днес новият парламент вече може да продължи работата си. Преди заседанието ще се проведе и председателски съвет, на който трябва да бъдат обсъден и какъв ще е дневният ред на депутатите и какви ще са основните приоритетни закони за отделните парламентарни групи.

 

Очаква се народните представители да обсъдят и отправеното вчера искане от страна на премиера Димитър Главчев към парламента да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе началото на юли във Вашингтон.

 

Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев Източник: Zonanews

Според Главчев с оглед на важността на форума е целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия днес срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

 

Изборът на председател на Парламента може да задейства и процедурата с мандатите за съставяне на правителство. Одобрението на Рая Назарян беше поставено като основно условие от страна на ГЕРБ-СДС за продължаване на преговорите за кабинет.

 

Лидерът на формацията Бойко Борисов напомни, че ще се концентрират върху първия мандат, който по думите му е единствено възможен. Той е категоричен, че няма да отстъпи от настояването: постовете на премиер и министри на външните работи и отбраната да са за ГЕРБ.

 

ДПС отново настояха за евроатлантически кабинет. А ИТН искат третия мандат, за да предложат експертно правителство и така да поемат цялата отговорност. Останалите парламентарно представени партии до момента не се отзоваха на поканата за разговори за правителство и са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени