НС ще изслуша вицепремиерите Иван Демерджиев и Атанас Пеканов и други трима служебни министри

Това са Асен Меджидиев, Росен Христов и Явор Гечев

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Народното събрание ще изслуша вицепремиерите Иван Демерджиев и Атанас Пеканов и трима служебни министри - на здравеопазването - Асен Меджидиев, на енергетиката - Росен Христов и на земеделието - Явор Гечев. Това предвижда проектопрограмата за работа на депутатите тази седмица, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

 

По изключение тази сряда се счита за първата сряда на месеца и парламентарно представените сили могат да правят предложения за включване в дневния ред. Искането за изслушване на служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е внесено от лидера на левицата Корнелия Нинова и група народни представители и е във връзка с предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти.

 

Изслушването на служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов относно предоставения от Българската народна банка анализ, свързан с подготовката на България за евентуално членство в Еврозоната и приемане на еврото, е с вносители Цончо Ганев от "Възраждане" и група народни представители. Отново по искане на ПГ на "Възраждане" ще бъде изслушан служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Изслушването е във връзка с обявеното увеличение на трудовите възнаграждения в системата на здравеопазването от предходното правителство.

 

По искане, внесено от депутати от ПГ ГЕРБ-СДС, ще бъде изслушан служебният министър на енергетиката Росен Христов за доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега. Отново по предложение на ГЕРБ-СДС депутатите ще обсъдят и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да инициира лицензиране и сключване на договор за доставки на неруско ядрено гориво.

 

От ПГ "Продължаваме Промяната" са внесли искане за изслушване на служебния министър на земеделието Явор Гечев във връзка с осигуряването на дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон. Проектопрограмата за работа на парламента предвижда на първо четене да бъдат обсъдени законопроекти за промени в Наказателния кодекс, в Закона за правната помощ, както и промени в редица данъчни закони.

 

Първото гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност е предвидено като точка първа от предложения дневен ред за четвъртък, 10 ноември. Очаква се тогава да бъдат обсъдени на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, както и на законопроекти за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В петък редовният парламентарен контрол ще започне от 9:00 часа.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени